Gastouderbureau Roodkapje

Blog

Tamara's Blog: een jonge hippe moeder met een mening.

Kritisch, maar ook met een knipoog....

 
14-08-2017 Run voor KiKa
Lieve Gastouderbureau Roodkapje, 

Bedankt voor het mooie sponsor bedrag voor mijn 5km run op 1 oktober om geld op te halen voor stichting KiKa. Wat fijn om zo'n groot bedrijf achter me te hebben staan tijdens het hardlopen. 
Het zou natuurlijk geweldig zijn als we samen nog meer geld op kunnen halen, wie weet zijn er gastouders of vraagouders die mij ook willen sponsoren om het onderzoek te helpen en kindjes met kanker een hart onder de riem te steken. 

Mocht iemand willen helpen met een bijdrage dan kan dit via:

https://www.runforkika.nl/tamara-verdel

Iedere bijdrage helpt, zelf de allerkleinsten!!! 
Lieve groetjes van Tamara
 
 
02-08-2017 Slapen als een baby....
Een gezegde wat veel wordt gebruikt door mensen om te zeggen dat iemand heerlijk lang en diep ligt te slapen. Nu kan het aan mij liggen hoor, ik ben zelf een beetje onnozel qua spreekwoorden en gezegdes, aangezien ik zelf liever gewoon zeg wat ik bedoel en niet iets raadselachtigs wat in principe niets met het onderwerp te maken heeft, maar allebei mijn baby's hebben nog nooit 'geslapen als een baby'. 
Ik ken persoonlijk ook maar weinig gezinnen waarbij slaap niet echt een dingetje is en gek genoeg is het wel het eerste wat mensen aan je vragen als je baby net geboren is. '' Slaapt ie al door? ''
Gelukkig is het volgens dit artikel allemaal heel normaal, zelfs wij als volwassenen slapen spreekwoordelijk nooit echt als een baby. Voor mij is het dus een mysterie waar dit gezegde vandaan komt...
Even het artikel lezen, echt een aanrader als je struggelt met slaap, of als je bijna op het punt van bevallen staat. Het heeft mij en ons gezin zoveel rust gegeven. Gelukkig waren wij in het bezit van deze kennis, want een gezin wat draait op slaapgebrek is echt niet fijn... Niet voor baby, maar zeker ook niet voor papa en mama.
Ik vind dat er naast een pufcursus en hypnobirthing zeker ook een cursusje 'Hoe slaapt een baby' verzorgd zou moeten worden, het scheelt zoveel als je wat meer weet over de theorie van het slaapgedrag van kindjes, hoe zien jullie dit?
 

04-07-2017 Rapley methode: experimenteren met eten

"Als ouder heeft u er vast wel van gehoord, de Rapley methode. Eten a la Rapley, ofwel je kind laten experimenteren met stukken vers voedsel, zodat je kind uiteindelijk leert om beter en gezonder te eten en zelf aan kan geven dat hij vol zit. 
Allerlei verschillend voedsel aanbieden en dan je kind laten uitzoeken wat, en hoeveel hij wilt eten. Volgens het consultatiebureau zou je hier na 4 maanden al mee moeten starten. 
Nu ben ik zelf helemaal voor meer controle en verantwoordelijkheid leggen bij het kind (natuurlijk age appropriate) en ze zelf laten experimenteren, maar dit is toch niet helemaal zoals het in theorie lijkt. 
Vooral de 4 maanden grens is mij een beetje te gek, in Engeland ben ik het gewend dat baby's pas na 6 maanden vast voedsel krijgen, omdat dit wordt aangeraden door de WHO (World Health Organisation). Zij geven aan te starten vanaf 6 maanden en uit ervaring blijken baby's vanaf 6 maanden dit ook veel beter onder de knie te hebben dan baby's van 4 maanden. Dit omdat het slikken na 4 maanden nog helemaal niet voldoende is ontwikkeld om zulke stukken vast voedsel naar binnen te kunnen krijgen. 
Mijn vriendin heeft bijvoorbeeld door de Rapley methode al wel 6x haar Heimlich methode kunnen professionaliseren, omdat haar kleine een stuk banaan vast had zitten in zijn keeltje. Lang leve de kinder ehbo cursussen, maar pfew dat is toch echt wel schrikken de eerste paar keer. 
Een ander dingetje is toch wel de rotzooi die het met zich mee brengt. We waren laatst op visite bij oma, oma is toch wel wat meer van de '' eten wat de pot schaft '' methode en de '' zit stil en mond open '' methode, dus ze had, heel lief, frambozen en aardbeien en spaghetti klaar gemaakt, niet wetende dat dit zometeen op haar nieuwe, dure tapijt terecht zou komen. Haar gezichtsuitdrukking zei genoeg, ze ging als een gek op zoek naar een vuilniszak voor onder de kinderstoel. 
Daarna kreeg ik een les over de ''zit stil en mond open'' methode, helaas trapte onze zelfstandige 1 jarige bollenboos daar dus echt niet in..... 
 
26-06-2017 Mindfull opvoeden
"Het is weer zover, een nieuwe orthopedagoog met een nieuwe opvoed hype: Mindfull opvoeden. Volgens Bogels staan we niet meer genoeg stil bij onze kinderen, zijn we teveel bezig met onszelf en onze waslijst aan dingen die we moeten doen door de dag heen en hebben we te weinig mindfull aandacht vooronze kinderen. 
In plaats van hmm hmm ja mooie tekening, moeten we ons echt gaan verdiepen en even stilstaan bij wat voor artistiek project ons kind heeft gemaakt. Even goed letten op de ademhaling en bewust zijn van het moment. 
Is dit niet iets wat we allemaal proberen te doen, want wat is er leuker en fijner dan een moment van rust in een drukke dag, een blij kind, een blije mama. 
Bij onze gastouder is er eigenlijk altijd tijd voor wat mindfull opvoeden, onze gastouder heeft alle tijd om van alle pracht projecten die mijn zoontjes maken 100% de tijd te nemen om hier aandacht aan te schenken, hem in alle rust te helpen zijn T-shirt binnenstebuiten achterstevoren en op z'n kop aan proberen te krijgen en hem zelf zijn broodjes te laten smeren met de gaten in de boterpakje en de chocolade tot in zijn haar. 
Helaas gaat het bij ons s'ochtends toch net even anders, of ik moet mindfull midden in de nacht opstaan en dan maar slapen op mijn werk?!? "
 
N.a.v. het artikel: Alle ouders aan de mindfullness, want de kindertjes krijgen veel te weining aandacht.
 
Wie is Tamara?
"Jullie hebben mijn naam waarschijnlijk al weleens voorbij zien komen, maar vanaf nu ga ik regelmatig een stukje schrijven voor de Roodkapje lezers en lezeressen. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan en ik het stiekem ook best heel erg leuk vind.
Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat jullie wel een beeld en een beetje informatie over mij zouden willen hebben, vandaar dat ik mij dan ook even in het kort aan jullie voorstel. Heel misschien zijn er ook nog wel lezers bij die mijn naam nog kennen van toen ik nog consulente was, maar dat is alweer een tijdje geleden. 
Tamara, dat is mijn naam en ik ben mama van 2 ontzettend lieve, stoere, geweldige  zoontjes van bijna 1 en 3,5 jaar. We zijn sinds een paar maanden weer terug verhuist naar Nederland, in een heerlijk stukje Nederland, met een speeltuin voor de deur. 
Beide mannen zijn geboren in Engeland en hebben dan ook een dubbele nationaliteit, een Nederlandse en straks waarschijnlijk een van een niet EU land... Het Verenigd Koninkrijk. 
Zelf ben ik opgeleid als consulente en heb ik een pedagogische achtergrond. In Engeland heb ik veel rondgekeken hoe ze daar leven en opvoeden, heb ik een cursus babymassage instructrice gedaan en ben ik opgeleid als maternity nurse (kraamhulp). Verder ben ik ontzettend geïnteresseerd in alles wat met kinderen te maken heeft en heb ik dan ook een hele berg boeken over de ontwikkeling van kinderen in de kast staan. 
Ons gezin telt nog een hond, een konijn genaamd Hop en een verzorgpaard, mijn mannen zijn echte buiten jongens en vinden het heerlijk om bijvoorbeeld op een boerderij te zijn. 
Natuurlijk kunnen we niet voorbij een kraan, graafmachine of brandweerwagen zonder deze even van dichtbij te bekijken en alle onderdelen te benoemen, ik heb nog nooit zoveel geweten van al deze machines. 
Tot snel allemaal, bij de nieuwe blog van Tamara bij Gastouderbureau Roodkapje! "