21 April 2020

Corona-maatregelen gastouderopvang

 

Basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei aangepast open.

Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei open op een aangepaste manier. Leerlingen krijgen ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij thuiswerk.

De dagopvang voor 0-4 jarigen gaat volledig open. Dat geldt ook voor de gastouderopvang voor 0-12 jarigen.

De buitenschoolse opvang (BSO) volgt hetzelfde regime als de basisscholen. Zij zijn alleen open voor en na schooltijden. Op dagen dat kinderen naar school gaan, is de BSO voor hen beschikbaar. Op andere dagen niet.

De overheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderopvang vergoeden aan ouders. Leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs gaan vanaf 11 mei weer alle dagen naar school.

De compensatieregeling vanuit de overheid blijft gelden tot 11 mei. Gaat uw kind na 11 mei niet naar de opvang of biedt u geen opvang na 11 mei dan gelden weer de gewone contractafspraken die u gewend bent. Vaak is dit: geen opvang, dan ook geen uitbetaling.

Leerlingen terug naar school.

Het stapsgewijs openen van de scholen helpt om weer onderwijs te geven in de klas. Zodat alle kinderen weer volwaardig onderwijs krijgen. Ook helpt het om kwetsbare kinderen beter in beeld te krijgen. Daarnaast vermindert dat voor een deel de druk bij ouders, waardoor zij meer ruimte krijgen om beter (thuis) te werken. Het is aan scholen zelf hoe ze vanaf 11 mei het onderwijs op hun school invullen, waarbij wordt uitgegaan van hele dagen onderwijs. Scholen en BSO’s kijken met elkaar hoe de aansluiting tussen school en BSO zo goed mogelijk gerealiseerd kan worden. 

Gezondheidsrisico’s beperkt.

Het RIVM geeft aan dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen heel beperkt zijn. Het is daarom voor kinderen niet nodig 1,5 meter afstand te houden onderling en ten opzichte van volwassenen alleen wanneer mogelijk. Ouders en leerkrachten moeten onderling wel afstand houden. De huidige hygiënevoorschriften, zoals geen handen schudden, blijven van kracht. Volwassenen en kinderen met gezondheidsklachten of die behoren tot de risicogroepen (boven de 70 jaar of met bepaalde onderliggende aandoeningen) komen niet naar school. De effecten van het openen van de kinderopvang en scholen worden nauwkeurig gemonitord.

Pedagogische medewerkers, gastouders en leraren krijgen als zij klachten hebben, net als in de zorg, de mogelijkheid om zich laagdrempelig te laten testen op het virus. Heeft u klachten neem dan contact op met uw huisarts en geef aan dat u een gastouder bent.

Noodopvang als kinderopvang en scholen weer open zijn.

Voor wat betreft de noodopvang na 11 mei voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen geldt dat deze doorloopt. Dit betekent dat scholen gedurende schooltijd verantwoordelijk zijn voor de opvang van kinderen van vier jaar en ouder die tot deze groepen behoren voor de dagen dat zij niet naar school kunnen. Voor en na school kunnen deze kinderen net zoals nu bij de kinderopvang terecht. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor het realiseren van noodopvang in avond, nacht en weekend.

Basisregels:

De basisregels zijn verlengd tot 20 mei 2020.

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.

 • Maak van boodschappen doen geen uitje, maar ga alleen.

 • Zorg dat de kinderen en uzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.

 • Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog.

 • Gebruik papieren zakdoekjes als u moet hoesten of niezen, gooi ze direct weg en was uw handen.

 • Geen handen schudden.

 • Houd tenminste 1,5 meter afstand.

 • Bij griepklachten blijft u thuis.

 • Bij koorts blijft iedereen binnen het gezin thuis.

Als u als gastouder de onderstaande klachten heeft mag u geen opvang verzorgen:​

neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, of verhoging tot 38 graden of een huisgenoot heeft met verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid.

Even nog een paar duidelijke richtlijnen voor de gastouderopvang:

 • Laat een kind door 1 persoon naar de opvang brengen en ophalen.

 • Zorg dat u als volwassenen onderling de 1,5 meter regel handhaaft.

 • Sommige gastouders zijn de opa of oma van de kinderen. Ouderen vallen nog steeds onder de kwetsbare doelgroep voor het Coronavirus. Het is dus belangrijk om hierin uw eigen gezondheid en die van uw naasten in acht te nemen. Dus ook bij u: 1 persoon een kind laten brengen en ophalen, de overdracht kort houden, 1,5 meter afstand houden van de andere volwassene.

Wilt u meer lezen over de financiële maatregelen in de coronatijd? 

 

Alle maatregelen in een handig overzicht.

Gastouderbureau Roodkapje is al sinds 2007 een vertrouwd gezicht in de gastouderopvang.

We hebben een netwerk van consulenten door het hele land. Hierdoor ben je verzekerd van een vaste contactpersoon en krijg je altijd snel en persoonlijk advies van een consulente in jouw regio. 

Meer weten over gewoon goede opvang voor jouw kinderen?

Of wellicht heb je interesse om zelf gastouder te worden? 

Schrijf je dan kosteloos en vrijblijvend bij ons in en er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen 

Vanzelfsprekend kies je met Roodkapje voor betrouwbaarheid & professionaliteit. 

Raambrug 2

5531 AG Bladel

Contact

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • Pinterest - White Circle
branchorganisatie kinderopvang.jpg
platform gastouderopvang.png
Logo Lidmaatschap KNGO (M).png