Gastouderbureau Roodkapje

Diplomaroute

Wellicht bent u er al van op de hoogte: als gastouder dient u te beschikken over een diploma. De overheid heeft een lijst met vrijgestelde diploma's opgesteld. Mocht u al beschikken over een diploma dat in deze lijst staat, dan kunt u vrijwel direct aan de slag. U hoeft dan geen apart diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2 te behalen. Wel dient u nog uw diploma kinder-EHBO te halen.

Bent u nog niet in het bezit van een geschikt diploma dan kunt u een diplomaroute volgen om uw diploma helpende zorg en welzijn niveau 2  te halen. De diplomaroute wordt verzorgd door het ROC Rivor. Een diplomaroute is iets anders dan een opleiding. U kunt namelijk meteen examen doen. Echter, niet iedereen wordt toegelaten tot de examens. U wordt alleen toegelaten wanneer u voldoende praktijkervaring heeft. Via onderstaande link leest u meer over de diplomaroute, toelatingseisen, de verschillende examens etc.

ROC Rivor:  "Helpende Zorg en Welzijn/gastouders MBO niv.2"


 DE INSTROOMEISEN:

Wij adviseren u vooral de toelatingseisen aandachtig door te lezen. U kunt zelf inschatten of u hieraan voldoet en of u de gevraagde ervaring ook kunt aantonen d.m.v. referenties.

 • ROC RIVOR

 • €870 ,- examengeld (dit is inclusief een herkansing indien nodig)

 • U bent 18 jaar of ouder

 • U spreekt en schrijft Nederlands

 • Uw voldoet aan de wettelijk veplichte vooropleidingseis. U bent in het bezit van een diploma (minimaal) lbo, vbo, vmbo, mavo. 

  Heeft u geen vooropleiding gehad? Een mbo-instelling mag u in bijzondere gevallen toelaten tot een diplomaroute, ook als u niet voldoet aan de voorwaarden. Dit kan alleen als de mbo-instelling verwacht dat u de route met goed resultaat zal kunnen doorlopen. In dat geval kunt u in aanmerking komen voor toelatingsonderzoek. De examencommissie en het ROC Rivor beslissen vervolgens of u wordt toegelaten tot de diplomaroute.
 • Als u zelf (minimaal 2 jaar)  kinderen heeft opgevoed: u heeft het afgelopen jaar minimaal 40 uur praktijkervaring opgedaan met oppassen op andere kinderen. 

 • Als u zelf geen kinderen heeft opgevoed: u heeft de afgelopen twee jaar minimaal 120 uur praktijkervaring opgedaan.
  Waarvan tenminste 20 uur in het afgelopen jaar.

 • U heeft voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. 

 • Inschrijving door de gastouder zelf bij ROC Rivor.

Laat u zich vooral niet afschrikken door deze eisen. Roodkapje werkt al jarenlang samen met het ROC Rivor en het slagingspercentage voor de diplomaroute ligt rond 95%. En mocht u toch extra begeleiding nodig hebben, dan kan Roodkapje ondersteuning bieden bij de voorbereiding op uw examens.