Gastouderbureau Roodkapje

Diploma-eisen voor een gastouder

Wellicht bent u er al van op de hoogte: als gastouder dient u te beschikken over een diploma. De overheid heeft een lijst met vrijgestelde diploma's opgesteld. Mocht u al beschikken over een diploma dat in deze lijst staat, dan kunt u vrijwel direct aan de slag. U hoeft dan geen apart diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2 te behalen. Wel dient u nog uw diploma kinder-EHBO te halen.

Bent u nog niet in het bezit van een geschikt diploma dan kunt u een diplomaroute volgen om uw diploma helpende zorg en welzijn niveau 2  te halen. De diplomaroute wordt verzorgd door het ROC Rivor. Een diplomaroute is iets anders dan een opleiding. U kunt namelijk meteen examen doen. Echter, niet iedereen wordt toegelaten tot de examens. U wordt alleen toegelaten wanneer u voldoende praktijkervaring heeft. Via onderstaande link leest u meer over de diplomaroute, toelatingseisen, de verschillende examens etc.

ROC Rivor:  "Helpende Zorg en Welzijn/gastouders MBO niv.2"


 DE INSTROOMEISEN:

Wij adviseren u vooral de toelatingseisen aandachtig door te lezen. U kunt zelf inschatten of u hieraan voldoet en of u de gevraagde ervaring ook kunt aantonen d.m.v. referenties.

 • ROC RIVOR

 • €870 ,- examengeld (dit is inclusief een herkansing indien nodig)

 • U bent 18 jaar of ouder

 • U spreekt en schrijft Nederlands

 • Uw voldoet aan de wettelijk veplichte vooropleidingseis. U bent in het bezit van een diploma (minimaal) lbo, vbo, vmbo, mavo. 

  Heeft u geen vooropleiding gehad? Een mbo-instelling mag u in bijzondere gevallen toelaten tot een diplomaroute, ook als u niet voldoet aan de voorwaarden. Dit kan alleen als de mbo-instelling verwacht dat u de route met goed resultaat zal kunnen doorlopen. In dat geval kunt u in aanmerking komen voor toelatingsonderzoek. De examencommissie en het ROC Rivor beslissen vervolgens of u wordt toegelaten tot de diplomaroute.
 • Als u zelf (minimaal 2 jaar)  kinderen heeft opgevoed: u heeft het afgelopen jaar minimaal 40 uur praktijkervaring opgedaan met oppassen op andere kinderen. 

 • Als u zelf geen kinderen heeft opgevoed: u heeft de afgelopen twee jaar minimaal 120 uur praktijkervaring opgedaan.
  Waarvan tenminste 20 uur in het afgelopen jaar.

 • U heeft voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. 

 • Inschrijving door de gastouder zelf bij ROC Rivor.

Laat u zich vooral niet afschrikken door deze eisen. Roodkapje werkt al jarenlang samen met het ROC Rivor en het slagingspercentage voor de diplomaroute ligt rond 95%. En mocht u toch extra begeleiding nodig hebben, dan kan Roodkapje ondersteuning bieden bij de voorbereiding op uw examens.

 


 

We gebruiken technologie├źn, zoals cookies, om inhoud en reclame aan te passen, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, reclame- en analysepartners. Zie voor details het privacy beleid.
Akkoord