top of page

De positieve effecten van gastouderopvang op de ontwikkeling van een kind



De eerste twee jaar in het leven van een kind leggen de basis voor diens lichamelijke en emotionele gesteldheid. Hij of zij ontwikkelt de hersenen in rap tempo en werkt aan een band met de ouders. Veel ouders werken tegenwoordig allebei (al dan niet fulltime) en vinden het spannend om hun kind naar de kinderopvang te brengen. Gelukkig levert gastouderopvang een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van je kind, van baby tot kleuter!


Een rustige thuissituatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig naar de kinderopvang gaan meer stresshormonen in hun bloed hebben. Het is er druk, rumoerig, hun ouders zijn er niet en ze zijn niet thuis. Dit kan naast stress ook van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind, evenals de ontwikkeling van zijn eigenwaarde en relaties.


Gastouderopvang vindt plaats in een ‘thuissituatie’, bij jou thuis of bij de gastouder. Je kind is dus in een kleinschalige huiselijke omgeving waar nooit meer dan 6 kinderen tegelijkertijd opgevangen mogen worden. Deze kleine groep zorgt voor rust, maar laat je kind nog steeds met andere kinderen in aanraking komen.


Hechting van baby’s en kinderen

Baby’s hebben behoefte aan de nabijheid van bepaalde personen. Naast de ouders is daarin ook een rol weggelegd voor een zogenaamde secundaire opvoeder, zoals een gastouder. Baby’s hechten zich aan deze personen omdat zij hen een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van diens eigenwaarde en het vermogen om met tegenslagen om te gaan. Ook heeft het een positief effect op hun sociale vaardigheden, hun leervermogen, en zijn ze minder snel bang.


Vanaf 3 maanden gaan baby’s zich daadwerkelijk hechten aan specifieke personen. Na 6 maanden kan er al scheidingsangst (‘eenkennigheid’) ontstaan wanneer iemand weggaat. Een gastouder is voor baby’s iemand waaraan zij zich kunnen hechten; iemand die het kind kent en die het een veilige omgeving biedt.


Sociale ontwikkeling

Sociaal contact is erg belangrijk voor jonge kinderen. Kinderen ontwikkelen hun sociale vaardigheden beter wanneer ze pedagogisch gestimuleerd worden. Een gastouder kan ieder individueel kind meer persoonlijke aandacht geven en daarnaast ook onderling contact met andere kinderen bevorderen: samen knutselen, zingen, of een spelletje spelen bijvoorbeeld. Kinderen leren voor zichzelf op te komen, met anderen rekening te houden en vriendjes te maken.


Door je kind dus van jongs af aan gastouderopvang te bieden zorg je dus voor een positieve ontwikkeling van allerlei cruciale vaardigheden waar het kind zijn of haar hele leven op kan bouwen. Onder andere de afname van stress, een veilige omgeving en een kleine groep met voldoende sociale kansen zijn enkele van de belangrijkste voordelen van kinderopvang bij een gastouder. Al vanaf 3 maanden oud kunnen kinderen deze positieve effecten ondervinden bij een gastouder!



0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page