Weet jij hoe de wereld eruit ziet door de ogen van een kind? Als ouder probeer je zo veel mogelijk gevaarlijke situaties te voorkomen, maar kinderen zijn soms erg inventief en zien dingen toch anders. In dit artikel leren we je hoe je gevaar kunt voorkomen, en wat je moet doen als er tóch iets gebeurt.
Verstikking
Een tijdje terug gaven we al tips rondom het voorkomen van verstikking, maar dat ging met name over het eten. Vaak stoppen kinderen iets in hun mond dat daar niet voor bedoeld is. Pas dus goed op met kleine spulletjes. Kijk bijvoorbeeld eens naar klepjes waar batterijen achter zitten, zoals bij je afstandsbediening. Heb je bordspellen in huis? Dan hoeven we je ook niet op de kleine onderdelen te wijzen.
Wanneer een kind zich verslikt (dit is iets anders dan stikken) begint het te hoesten om te corrigeren. Grijp dan niet in! Wanneer hoesten niet helpt en het kind verstilt, dán moet je ingrijpen. Blijf kalm en verleen eerste hulp terwijl je 112 belt.
Brand(wonden)
Wist je dat de meeste brandwonden bij kinderen ontstaan doordat ze een hete vloeistof over zich heen krijgen? Denk bijvoorbeeld aan de waterkoker, soep, koffie, thee, en zelfs de tuinslang. In de zomer kan stilstaand water in een tuinslang, die niet opgerold is, oplopen tot wel 60 graden. Bij warme vloeistoffen in huis is het zaak dat je die buiten het bereik van kinderen houdt. Zet pannen op de achterste pitten, zet thee of koffie midden op tafel – nóóit op een kleedje – en zet de waterkoker op een hoge plek neer. Kleine kinderen hebben nog niet de reflex om terug te trekken als iets heet is. Daarom heeft het ook geen zin om ze te leren dat een kopje thee heet is.
Als het toch een keer fout gaat doe je het beste direct luier en kleding uit en koel je alleen de wond met lauwwarm water. Als de kleding vastzit aan de huid koel je over de kleding heen. Je kunt de wond daarna ook bedekken met plastic huishuidfolie om de wond schoon te houden en de pijn wat te verzachten. Bij een open wond of blaren waarschuw je het best direct de huisarts.
Vallen
Is het jou ook wel eens overkomen? Je kind zit gezellig te spelen op je bed maar als je even niet oplet valt hij er met een harde klap van af. In de helft van de kinderongevallen die spoedeisende hulp vereisen, was er sprake van een val. Met name de trap is een grote boosdoener. Om dit te voorkomen kun je allerlei maatregelen nemen: een traphekje, antislip-materiaal op de treden, en je kind leren voorzichtig en met de leuning de trap te beklimmen of af te dalen. Niet alleen de trap is gevaarlijk, ook van meubels kunnen kinderen afvallen. Schroef kasten vast aan de muur zodat deze niet omvallen als kinderen erop klimmen. Kijk uit met opstaande randen (van tapijten) of losse kabels.
Ook in de speeltuin zit een ongeluk in een klein hoekje, maar kun je al veel voorkomen door je kind alleen op verantwoorde toestellen te laten spelen, en door je kind goed te beschermen; een helm voor op de fiets, of kniebeschermers (én die helm) voor bij de skeelers. Wanneer er toch wat gebeurt is het een kwestie van de wond goed schoonmaken en je kind kalmeren. Als je kind vervolgens een bepaalde arm ineens niet meer gebruikt, of nadrukkelijk op één been steunt, is er wellicht meer aan de hand en kun je beter hulp inschakelen.
Verdrinking
Verdrinking is een van de meest onderschatte en daardoor een van de gevaarlijkste overlijdensoorzaken bij kinderen. Dat kan al in slechts twee centimeter water! In 9 van de 10 verdrinkingsgevallen was degene die het kind in de gaten moest houden even afgeleid. Laat je kind nooit alleen zwemmen en laat het ook nooit alleen in de badkuip. Als je een vijver of zwembad in de tuin hebt, zorg dan dat hier een hek omheen staat. Haal je kind uit het water als je kind stil in het water ligt en bel direct 112 of vraag om hulp.
Heb jij nog meer tips om ongelukken te voorkomen of verhelpen? Deel ze met ons!
Comentários