Eerste hulp bij kinderongelukken – voorkomen is beter dan genezen

Weet jij hoe de wereld eruit ziet door de ogen van een kind? Als ouder probeer je zo veel mogelijk gevaarlijke situaties te voorkomen, maar kinderen zijn soms erg inventief en zien dingen toch anders. In dit artikel leren we je hoe je gevaar kunt voorkomen, en wat je moet doen als er tóch iets gebeurt.


Verstikking

Een tijdje terug gaven we al tips rondom het voorkomen van verstikking, maar dat ging met name over het eten. Vaak stoppen kinderen iets in hun mond dat daar niet voor bedoeld is. Pas dus goed op met kleine spulletjes. Kijk bijvoorbeeld eens naar klepjes waar batterijen achter zitten, zoals bij je afstandsbediening. Heb je bordspellen in huis? Dan hoeven we je ook niet op de kleine onderdelen te wijzen.


Wanneer een kind zich verslikt (dit is iets anders dan stikken) begint het te hoesten om te corrigeren. Grijp dan niet in! Wanneer hoesten niet helpt en het kind verstilt, dán moet je ingrijpen. Blijf kalm en verleen eerste hulp terwijl je 112 belt.


Brand(wonden)

Wist je dat de meeste brandwonden bij kinderen ontstaan doordat ze een hete vloeistof over zich heen krijgen? Denk bijvoorbeeld aan de waterkoker, soep, koffie, thee, en zelfs de tuinslang. In de zomer kan stilstaand water in een tuinslang, die niet opgerold is, oplopen tot wel 60 graden. Bij warme vloeistoffen in huis is het zaak dat je die buiten het bereik van kinderen houdt. Zet pannen op de achterste pitten, zet thee of koffie midden op tafel – nóóit op een kleedje – en zet de waterkoker op een hoge plek neer. Kleine kinderen hebben nog niet de reflex om terug te trekken als iets heet is. Daarom heeft het ook geen zin om ze te leren dat een kopje thee heet is.


Als het toch een keer fout gaat doe je het beste direct luier en kleding uit en koel je alleen de wond met lauwwarm water. Als de kleding vastzit aan de huid koel je over de kleding heen. Je