top of page

Gastouderopvang voelt als tweede thuis voor kinderen

Sharon Cassidy timmert in Reusel hard aan de weg als gastouder. Ze is recent verhuisd en moet qua groep weer helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig kan ze bouwen op haar jarenlange ervaring; ze heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Reuselse ouders haar snel weten te vinden. Haar huis staat open, in ieder geval.Vier jaar geleden begon Sharon in Eindhoven met haar ‘Busy Bees’ gastouderopvang. “Ik ben wel een bezig bijtje, dus die naam past bij me. Ik ben vooral erg creatief en vind het ook heerlijk om samen met kinderen te knutselen en leuke activiteiten te organiseren. Daarbij heb ik als stelregel: niets moet. Mijn ervaring is dat als je iets aanbiedt en je bent zelf enthousiast, de kinderen vanzelf mee gaan doen. Dat geldt ook voor de activiteiten die ik aanbied als voorbereiding op de basisschool.”


Omdat Sharon nog niet lang in Reusel woont, moet ze nog bouwen aan haar naamsbekendheid. “Gastouderopvang moet het vaak hebben van mond-tot-mond reclame; ouders moeten je leren kennen. Ik heb flyers rondgebracht, briefjes opgehangen in de supermarkten en tegen iedereen die het horen wil, vertel ik dat ik begonnen ben. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik op korte termijn weer een full house heb.”


Om te starten als gastouder moet een huis aan bepaalde eisen voldoen. “In Eindhoven had ik de opvang gewoon in mijn eigen woonkamer. Dat was prima voor dat moment maar mijn eigen kinderen worden ouder en krijgen behoefte aan een eigen plekje. Toen we naar een ander huis zochten, was mijn wens om daar een aparte ruimte te hebben voor de opvang. Dat is prettig want dan kun je alle spullen laten liggen en heeft mijn eigen gezin ook hun eigen plek.”


Over de samenwerking met Roodkapje kan Sharon op dit moment nog niet veel zeggen. “Mijn contactpersoon – Jolanda Krekels – is bij me geweest. Ik voelde wel een klik met haar. Ik zie haar als collega, waar ik een beroep op kan doen als het nodig is. Die me ondersteunt als ik daarom vraag. Voor ouders is het noodzakelijk dat de gastouder aangesloten is bij een overkoepelende organisatie, anders heeft dat gevolgen voor de toeslagen. Het gevoel bij Roodkapje is goed.”


Sharon komt oorspronkelijk uit de kinderopvang maar heeft voorkeur ontwikkeld voor de gastouderopvang. “Ik denk dat je dan een betere band op kunt bouwen met de kinderen. De groep is kleiner, kinderen hebben maar één gezicht, wat het gevoel van veiligheid vergroot. Het is voor hun veel meer een tweede thuis en ook voor de gastouder is het prettig dat er veel tijd is voor persoonlijke aandacht. Ik zou het niet meer anders willen.”


Gastouderopvang is meer dan ‘een dagje oppassen’. Het is opvang door gekwalificeerde professionals. Sharon is trots dat ze hier deel van uit mag maken. “Door de kleinschaligheid kun je nét iets meer toevoegen aan de opvang. Je bouwt een stevige band op met ouders en kinderen en dat is elke dag weer prachtig om te mogen doen.”

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page