top of page

Lekker met z’n allen in de (elektrische) bakfiets

Leanne van den Berg uit Nieuwerkerk aan de IJssel is in december 2012 gestart met de opvang aan huis. Ze werd gastouder bij Roodkapje door de enthousiaste verhalen van haar overbuurvrouw en sindsdien is het drie dagen per week gezellig druk in haar huis. Ze geniet elke keer weer van ‘haar kindjes’.“Ik werkte oorspronkelijk op een kinderdagverblijf, met veel plezier”, vertelt Leanne. “Door de crisis in 2012 liepen de dagverblijven leeg en raakte ik mijn baan kwijt. Ik heb geprobeerd om bij een ander kinderdagverblijf een baan te vinden, maar dat lukte niet. Mijn overbuurvrouw was gastouder bij Roodkapje en dankzij haar werd ik enthousiast over het concept. Zo enthousiast dat ik nu met overtuiging kan zeggen dat ik nooit meer bij een kinderdagverblijf zou willen werken. Het feit dat je je werk in je eigen omgeving kunt doen, zelf je koers mag bepalen en kunt bepalen welke kinderen je wel of niet wilt opvangen, geeft zoveel vrijheid.”


Moeite om haar groep gevuld te krijgen, heeft Leanne nooit gehad. “Dat is allemaal heel natuurlijk gegaan. Ik begon met de opvang van één kindje, toen een kennis van mij stopte met haar opvang en vroeg of ik die kinderen over wilde nemen. Had ik in één klap ineens drie kinderen. Daarna werden heel veel vrouwen in mijn omgeving – familie en vrienden – zwanger en zij wilden allemaal hun kinderen bij mij in de opvang plaatsen. En nog steeds gaat de reclame het meest via via en dat is volgens mij de beste manier.”


Drie keer is Leanne een poosje gestopt. “Toen ik zelf kinderen kreeg, heb ik een kleine pauze van een paar maanden ingelast”, vertelt ze. “Het feit dat ik daarna altijd zelf voor mijn kinderen kon blijven zorgen, met een paar andere kindjes erbij, was voor mij alleen maar positief. Mijn eigen kinderen hebben van kleins af aan meegekregen dat het leuk is om met andere kinderen om te gaan; een waardevolle toevoeging op de opvoeding vind ik.”


De opvang van Leanne biedt dagelijks een vaste structuur. “We hebben op vaste tijden eet- en drinkmomenten, maar voor de rest kijk ik vooral naar de behoefte van de kinderen. En ik kijk of de activiteit past bij de groepssamenstelling van dat moment. Met twee baby’tjes is het lastiger om te gaan knutselen. Eigenlijk kijk ik gewoon hoe de dag loopt, of het weer is om naar buiten te gaan. Heerlijk met z’n allen in de bakfiets om een eindje te gaan fietsen. Ja, wel een elektrische, anders is het niet te doen met vijf kindjes.”


De opvang bij Leanne is flexibel. “Dat is vooral fijn voor ouders die in de zorg werken, zij hebben onregelmatige werktijden en dus heb ik het de ene week drukker dan de andere. Dat bevalt me goed.” De samenwerking met Roodkapje ervaart Leanne als positief. “We hebben weinig contact omdat alles gewoon op rolletjes loopt. Het is een fijn idee back-up te hebben van de organisatie; voor vragen en hulp kun je altijd terecht en als je er behoefte aan hebt, kun je cursussen volgen. Binnen de bescherming van een overkoepelende organisatie heb je alle vrijheid om je eigen opvang in te richten.”

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page