top of page

Na 27 jaar heb ik nog steeds niet alle vragen gehoordPrecies zevenentwintig jaar werkt Annelies te Baerts als gastouder. Op de middelbare school stond het voor haar al vast dat ze ‘iets’ in de kinderopvang wilde doen. Ze volgde de opleiding KVJV – kinderverzorging en jeugdverzorging – en ging aan de slag in haar eigen huis. Een aantal jaar geleden vulde ze haar opleiding aan met SPW 4 omdat ze vindt dat ze bij moet blijven.


Annelies denkt terug aan de beginjaren. “Wát een verschil met nu”, lacht ze. “De regels waar je aan moest voldoen, bijna niet meer voor te stellen. Een ‘gezonde’ boterham was er eentje met smeerleverworst of smeerkaas. Die staan tegenwoordig op de verboden lijst vanwege te veel eiwitten of zout. Jam en vruchtenhagel mogen wel. Maar goed, je deed het want het consultatiebureau adviseerde het.” In de jaren die volgende kwamen en gingen de regels, kwamen de toeslagen erbij, maar werd er gelukkig ook steeds meer vertrouwd op het gezonde verstand van de gastouders.


Genoeg over de regels, waar Annelies haar weg in gevonden heeft. “Ik geniet elke dag van de kindjes die bij mij komen. Ook mijn eigen kinderen hebben het als prettig ervaren want er was altijd iemand om mee te spelen. Zelf bracht ik mijn kinderen vanaf de leeftijd van 2,5 jaar naar de peuterspeelzaal. Ik vond het belangrijk dat ze leerden dat er een andere wereld buiten ons eigen gezin was. Ik denk dat het voor hun ontwikkeling ook erg goed is geweest: mijn zoon en dochter zijn héél sociale mensen en ik denk echt dat dat komt door hun opvoeding én ervaring in ons huis.”


Annelies heeft elke dag haar ‘eigen kindjes’ maar er is altijd ruimte om een extra kindje op te vangen. “Het gebeurt wel eens dat een collega ziek is, dan moet je voor elkaar klaarstaan, vind ik. In overleg met Heleen van Gastouderbureau Roodkapje zoeken we naar mogelijkheden. De samenwerking met Roodkapje is fijn; Heleen is altijd bereikbaar als het nodig is. Na 27 jaar gastouderschap dénk je dat je alle vragen al ooit gehoord hebt, maar dat is niet zo. Er gebeuren nog altijd onverwachte dingen, dat maakt het werk in de opvang zo bijzonder: geen dag is hetzelfde.”


Kijk voor een rondleiding in de kinderopvang van Annelies eens op haar Facebookpagina!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page