Opvoedtips vanuit de helpdesk

Wist je dat we bij Gastouderbureau Roodkapje een pedagogische helpdesk hebben? Hier kunnen gastouders én vraagouders terecht voor advies over de opvoeding, en tips voor bepaalde vaak gestelde vragen. Daarom leek het ons een goed idee om aan helpdeskmedewerker Nikki Hessels te vragen wat het antwoord is op vragen die ze vaak krijgt, en wat voor bruikbare tips ze voor je heeft. Lees je mee?Wat is de pedagogische helpdesk?

De pedagogische helpdesk is bedoeld voor gastouders en vraagouders die vastlopen in de opvoeding van kinderen. Met de kennis die ik opgedaan heb en opdoe in mijn deeltijdopleiding pedagogiek beantwoord ik de vragen van ouders. Samen kunnen we dan sparren; ieder kind is uniek, dus stel ik veel vragen om meer over hem of haar te weten te komen. Er is namelijk geen standaardplan om op terug te vallen. Ondanks dat maatwerk ontzettend belangrijk is, kan ik wel wat tips geven die ouders misschien aansporen om anders tegen dingen aan te kijken. Ik hoop dat je er wat aan hebt!


Kindvolgend zijn

Zoals ik al zei, ieder kind is anders. Iedereen ontwikkelt zich anders. Richtlijnen werken tot op zekere hoogte; het zijn per slot van rekening maar richtlijnen. Het ene kind loopt al vóór het eerste levensjaar terwijl een ander kind daar anderhalf jaar over doet. Het is belangrijk om in alles wat je doet kindvolgend te zijn: goed inspelen op de signalen die het kind afgeeft.


Neem kinderen serieus

Wanneer een kind iets meemaakt kan dat weerslag hebben in diens gedrag. Dat kan van alles zijn – van een ongelukje tot gepest worden of trauma’s in de familiesfeer. Ze vertellen er liever niet over, maar ze zitten er wel mee. Wanneer jouw onderbuikgevoel je zegt dat je er wat mee moet doen, ga het dan niet zelf invullen maar ga in gesprek met het kind. Neem een open houding aan en wees niet recht op de man af, maar laat het kind in eigen tempo vertellen. In een ongedwongen sfeer komt het dan vanzelf los. Maar neem ze wel serieus: iets dat voor jou weinig betekent kan voor een kind een grote impact hebben.