top of page

Tips om kinderen spelenderwijs dingen te leren

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021Spelenderwijs leren is een term die eigenlijk geen uitleg behoeft. Kinderen doen op een speelse manier kennis op. Het is dus niet gewoon wat aanrommelen; het is leuk om te doen, maar wel altijd doelgericht. Bovendien heeft het een positief effect op de educatie van een kind. In dit blog lees je enkele tips om kinderen spelenderwijs te laten leren.


Bewegend leren

Bewegen is goed – dat is niets nieuws. Zeker in deze tijd is beweging echter iets wat nogal eens vergeten wordt. Lang niet altijd gebeurt dat bewust! Probeer dus juist nu beweging in te zetten in leuke activiteiten voor kinderen. Bewegend leren is gezond en zorgt voor meer plezier. Kinderen krijgen er een betere concentratie door, wat leidt tot betere leerprestaties en een boost in zelfvertrouwen. Vergeet tot slot niet dat wij mensen gemaakt zijn om te bewegen, niet om stil te zitten! 


Spelenderwijs rekenen

Rekenen is eigenlijk overal om je heen, maar je hoeft dat niet aan te wijzen om er iets mee te doen! Het leuke is ook dat je dit kunt verwerken in dagelijkse activiteiten. Bereken hoeveel bestek en borden je nodig hebt om de tafel te dekken. Hoeveel individuele sokken hangen er aan de waslijn? Hoeveel paar sokken zijn dat? Ook kun je bijvoorbeeld alledaagse voorwerpen sorteren op gewicht, lengte, dikte, en ga zo maar door. 


Spelenderwijs bezig met taal

Ook taal is overal; doe er dus je voordeel mee! Nu je kinderen niet meer meeneemt naar de winkel kun je thuis winkeltje spelen. Wat vind je bij de slager, of de bakker? Ook hier zul je merken dat je eenvoudig rekenen kunt toepassen. Hoeveel gaat er in een kilo? Hoeveel wisselgeld krijg je terug bij de taart die je kocht? 


Om meer met taal te kunnen doen kun je ook voorlezen, samen gedichtjes of versjes oefenen, of laat kinderen gewoon wat bladeren in boekjes of tijdschriften om bekend te worden met letters en woorden. Geef ze vooral een schriftje zodat ze zelf mee kunnen kladderen!


Spelen in het dagelijks leven

Je zult ervan versteld staan hoe veel spelletjes je kunt spelen thuis. En dan hebben we het niet over bord-, kaart- en dobbelspelletjes. (Die zijn vanzelfsprekend ook heel goed voor kinderen! Al is het alleen maar om te leren dat verliezen soms ook bij het leven hoort…) Hoeveel treden heeft de trap? Hoeveel stappen moet je zetten van A naar B? Wie kan een servet het mooiste opvouwen? Of het beste playbacken met de radio?


Verstop iets en maak een schatkaart. Meet in een bakje iedere dag hoeveel regen er valt of waar de wind vandaan kwam. Zelfs opruimen is leuk als je er maar een spelletje van maakt!


Je bent nooit te oud om te spelen!

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe manieren om kinderen te vermaken in deze tijd zul je ontdekken dat spelenderwijs leren leuk is, beweeglijk, maar ook leerzaam. Zonder dat kinderen doorhebben dat ze aan het leren zijn! Men zegt wel eens, als je van je werk houdt heb je niet door dat je aan het werk bent. Kun je niet hetzelfde zeggen over spelenderwijs leren?

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


Ellen D
Ellen D
23 de set. de 2022

Thank you for being youu

Curtir
bottom of page