‘Veilig en fijn mijn werk kunnen doen’

Bijgewerkt op: aug 18

Van een nietsvermoedende snuffelstage tot au pair in de Verenigde Staten – Alica Wijnalda heeft bijzondere dingen meegemaakt voordat ze gastouder werd. Hoe dat zo precies is gelopen, en hoe ze haar samenwerking met Roodkapje en haar contactpersoon Annette Rameswar ervaart, vertelt ze je graag zelf.


Inspiratie tijdens snuffelstage

“Toen ik op school zat, had ik nooit kunnen denken dat ik later een baan zo hebben waarbij ik met kinderen werk”, vertelt Alica. “Of überhaupt voor andere mensen zorgen. Op een gegeven moment tijdens mijn middelbare schoolperiode moest ik ook eens per week gaan wandelen met ouderen. Dat vond ik maar saai. Daarom had ik ook weinig verwachtingen van mijn drieweekse snuffelstage op een kinderdagverblijf, maar dat vond ik dus super leuk. Ik zei tegen mijn ouders: ‘ik weet niet wat ik later wil worden, maar ik denk dat kinderopvang wel wat voor mij is’. Dus ben ik gaan studeren voor pedagogisch medewerker niveau 3.”


Na haar opleiding heeft Alica een half jaar in Nederland gewerkt voordat ze een Amerikaans avontuur aanging. “Ik werd au pair in de Verenigde Staten”, gaat ze verder. “Aanvankelijk zou dat voor een jaar zijn, maar ik vond het zo gezellig met die kinderen dat het drie jaar werd voordat ik weer terug kwam naar Nederland.”


Creatief werk

Terug in Nederland werd ze door een gezin in de buurt gevraagd of ze niet op hun kinderen wilde passen. “Deze ouders waren al met Roodkapje bekend, ik nog niet”, aldus Alica. “Zodoende kwam ik met Gastouderbureau Roodkapje in contact.” Mede dankzij Roodkapje heeft Alica haar werk uit kunnen breiden naar een fulltime baan.

“Ik vind het leuk om te werken met kinderen van 0 tot 4 jaar oud”, legt ze uit. “Dat je ze ziet groeien en ontwikkelen, en dat je daar zelf ook een bijdrage aan kunt leveren. Daarnaast moet je continu creatief denken. Hoe houd je een kind bezig? Wat doe je als een kind geïrriteerd is? Het houdt je alert en bezig, dat vind ik er zo leuk aan.”