top of page

Verstikking door eten voorkomen

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021

Het is iets waar je liever niet aan denkt: dat je kind stikt in diens eten. Om te voorkomen dat dit gebeurt kun je enkele maatregelen nemen die het risico tot een minimum beperken. Hieronder nemen we die met je door.

Een ernstige zaak

Bij jonge kinderen (onder de 4 jaar) is verstikking de meest voorkomende doodsoorzaak. Daarom is het belangrijk hier erg alert op te zijn. De spieren van je kind in de mond, keel en tong zijn nog niet volgroeid en ook de mondmotoriek en de slikreflex zijn nog volop in ontwikkeling. Pas rond een jaar of 5 beheerst je kind goede kauw- en sliktechnieken.

Verstikking ontstaat wanneer er iets in de keel blijft hangen en daardoor de luchtpijp afsluit. In tegenstelling tot verslikken, wat vaak gepaard gaat met luidruchtig hoesten, maakt je kind bij een verstikking weinig of geen geluid meer. Het kind kan blauw of rood aanlopen of juist wit wegtrekken. Je moet dan direct hulp verlenen.

Maar voorkomen is beter dan genezen; hoe doe je dat? Hier wat handige tips.

Anti-verstikkingstips

Maak eten klein – wanneer eten een ronde vorm heeft kan dit makkelijk vast komen te zitten in de keel. Zeker wanneer het eten niet makkelijk uit elkaar valt in de mond, of zachter wordt, is het belangrijk om deze klein te maken. Pannenkoeken worden bijvoorbeeld vaak opgerold en veranderen zo in de mond in een meelbal. Beter is het om de pannenkoek gewoon in stukjes te snijden en niet op te rollen.

Druiven en snoeptomaatjes snijd je het beste in de lengte in vieren, en blauwe bessen doormidden. Ook wortels en (knak)worstjes snijd je in de lengte door en daarna in kleinere stukken. Appels rasp je het beste, of je snijdt deze in kleine plakken – appels zijn namelijk vrij vast van structuur. Ook noten zijn dit. Die kun je het beste fijn maken en verwerken in de maaltijd. Sowieso is het slim om kinderen geen te grote stukken eten te geven. Maak grote stukken dus klein.


Vermijd bepaalde soorten eten – sommige dingen kun je beter volledig vermijden. Denk aan hard, rond en/of glad snoepgoed zoals Smarties en lolly’s. Daarnaast skip je het beste ook popcorn (dat is droog en plakkerig) en marshmallows (erg flexibel en daardoor onvoorspelbaar). Ondanks dat het geen kindereten is hou je je kind beter uit de buurt als je je huisdier te eten geeft en ruim je het bakje weer op als je huisdier gegeten heeft. Zo kan een kind ook nooit in een onbewaakt moment toeslaan.


Verwijder de pitjes – mandarijntjes zijn voor veel kinderen een favoriet om te eten. Toch kunnen er nogal eens pitjes in zitten, en die pitjes kunnen dan weer in de keel blijven hangen als je niet oplet. Als je stukjes tegen het licht houdt kun je pitjes makkelijk opsporen om te verwijderen.


Laat je kind nooit alleen – samen eten is gezellig én veilig. Zo kun je voorkomen dat je kind teveel in de mond stopt of te gulzig zit te eten. Rustig en aandachtig eten is belangrijk om verstikking te voorkomen.


Altijd zittend eten – rechtop zitten als je eet verkleint de kans op verslikking. Liggend, hangend of voorovergebogen eten werkt allemaal niet bevorderlijk. Laat de zwaartekracht zijn werk doen!


Niet met volle mond praten – we hebben het vroeger allemaal geleerd en het is vandaag de dag nog steeds waar. Niet alleen omdat het onbeleefd is, of onsmakelijk, maar vooral ook omdat de mondmotoriek van je kind zo niet twee dingen tegelijkertijd hoeft te doen.


Heb jij zelf nog een praktische tip of een aanvulling op het bovenstaande? Laat het ons dan weten!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page