Iedere ouder krijgt er wel eens mee te maken: dat gevoel dat je je kinderen te veel verwent. Je kunt daarin doorslaan maar er is ook een balans tussen verwennen en verdienen. Hoe doe je dat goed? In dit blog wat tips om je op weg te helpen.
Geven met of zonder voorwaarden?
Verwennen is iets geven waar een kind al dan niet om gevraagd heeft. Pap, mag ik een ijsje? Mam, ik wil nieuwe schoenen… In werkelijkheid ligt het natuurlijk iets genuanceerder dan ja zeggen en een ijsje kopen, of nieuwe schoenen. Je hebt namelijk geven en geven. Onvoorwaardelijk geven, dat kan al snel leiden tot verwennen. Maar je kunt er ook voor kiezen om af en toe wél voorwaarden te stellen. Zo beloon je goed gedrag en leren je kinderen dat niets zomaar komt aanwaaien.
Verwennen versus verdienen
Je kunt niet altijd goed gedrag belonen, en soms is de grens tussen verdienen en verwennen ook moeilijk te duiden. Misschien heb jij wel eens je kind z’n zin gegeven in de winkel omdat hij lastig was? Of wel eens iets lekkers beloofd zodat hij maar stil was? Is dat verwennen of niet? Het hangt er van af hoe je ermee omgaat, en dat je je bewust bent van je gedrag en de gevolgen ervan. Een goed getimede belofte kan het probleem op dat moment oplossen, maar kom je er ook verder mee?
Beter is het om, in plaats van ongewenst gedrag te ‘belonen’ met een snoepje of iets anders, van tevoren afspraken te maken. Hoe gedraag je je wel of niet in de winkel, bij de slager of tijdens een autorit? Wanneer kinderen zich aan de afspraken houden hebben ze een beloning verdiend. Het resultaat is hetzelfde, maar het effect is anders.
Valkuilen van verwennen
Verdienen in plaats van verwennen klinkt natuurlijk goed, maar het daadkrachtig in de praktijk te brengen kan nog knap lastig zijn. Daarom hier wat handvaten:
Verwen je kind niet om er zelf beter van te worden. Heeft jouw kind echt gevraagd om die merkschoenen of hypermodieuze kleding? Verwar ‘willen’ ook niet met ‘nodig hebben’. Een winterjas heb je nodig; wat het merk is, is niet belangrijk.
Een kind dat iets niet krijgt is niet zielig. Het kan nu eenmaal niet altijd feest zijn. Als je je kinderen overspoelt met cadeautjes wordt het steeds moeilijker voordat ze tevreden zijn, en dat gedrag vormt de persoon die ze later worden.
Inbinden en je kind geven wat het wil is misschien een oplossing op de korte termijn, maar op de langere termijn zul je er geen profijt van hebben.
Hoe meer je kinderen geeft, hoe vaker ze ook iets zullen willen. Veel materieel bezit is niet hetzelfde als gelukkig zijn. Vaak vinden ze iets krijgen het leukste.
De laatste is misschien wel de belangrijkste: jouw kinderen vinden jou niet leuker als je meer cadeaus geeft, of niet leuk als ze niets krijgen. Aandacht is hetgeen kinderen in de eerste plaats willen.
Hoe begin je met ontwennen?
Misschien kom je, wanneer je dit leest, er achter dat je je kinderen meer verwent dan je door had. Je neemt je voor om het anders te doen, en wel nu. Let er wel op dat je dat geleidelijk doet, niet ineens. Leg oudere kinderen uit wat er gaat veranderen, en waarom – dat het nu eenmaal niet altijd aan komt waaien. Je kunt misschien grote cadeaus geven wanneer je kinderen zelf een deel gespaard hebben, of klusjes hebben gedaan in of rond het huis. Wat je ook doet, geef niet toe aan gezeur. Je hebt immers al kunnen lezen dat kortetermijnoplossingen geen positief langdurig effect hebben!
Comentarios