top of page

Voorkom ongelukken met kinderen dankzij deze tipsVoorkomen is beter dan genezen, zeker als het om kinderen gaat! Niet iedereen weet dat de meeste ongelukken met kinderen gebeuren in alledaagse situaties waar je niet direct gevaar zou verwachten. Daarom kan het geen kwaad hier extra alert op te zijn. Hoe je dat doet lees je in dit blog, waar we alledaagse situaties onder de loep nemen.


Gevaar in de badkamer

Zorg altijd voor een antislip-matje in bad of onder de douche. Kinderen zijn nu eenmaal wat meer ongecontroleerd! Zorg daarom ook altijd voor een droge vloer, of anders een matje bij het afdrogen. Controleer zelf de watertemperatuur (maximaal 37 graden) voordat je kinderen in bad gaan. Uiteraard laat je kinderen nooit alleen in de badkuip! Ook in de zomer is het oppassen met opblaasbadjes en (buiten)zwembaden.


Neem jij als ouder je telefoon mee in bad? Dan leer je je kind dat apparaten ongevaarlijk zijn in combinatie met water. Mag je kind spelen met een lege fles shampoo? Zelfs een klein restje shampoo kan gedronken worden en voor vergiftiging zorgen. Kinderen zien voorbeelden, geen gevaren.


Opletten in de keuken en met eten

Wanneer je staat te koken, zorg dan dat er geen kinderen in de buurt zijn; als ze dat wel zijn, zorg dan dat je je pan op de achterste pit hebt staan met de steel boven het aanrecht. Bewaar gevaarlijke materialen – scherpe voorwerpen, schoonmaakmiddelen en lucifers – ofwel buiten bereik van kinderen, of achter slot en grendel. Dit kan soms nieuwsgierigheid opwekken; je kunt wat oudere kinderen daarom leren hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze kunnen misschien onder begeleiding meehelpen met eten bereiden.


Uiteraard moet je ook opletten met warme dranken en brandende kaarsen. Zet je koffie nooit op de rand van de tafel! Brandwonden zijn onherstelbaar. Hele jonge kinderen hebben nog niet de reflex om hun hand terug te trekken bij warme voorwerpen.


Buiten spelen

Kinderen kunnen zich snel verwonden door een val. Wanneer je naar een speeltuin gaat, zoek dan naar een plek waar de speeltoestellen aansluiten bij de leeftijd van je kind(eren). Ook helpt een zachte ondergrond beter om de val op te vangen dan stenen of beton. Wanneer je kind gaat skeeleren, zorg dan voor de juiste bescherming – knie-, pols- en elleboogbeschermers én een helm. Dat laatste is voor fietsen niet verplicht, maar wel aan te raden.


Kinderen in het verkeer

Jonge kinderen pikken snel nieuwe dingen op. Gebruik dit in jouw voordeel als het gaat om verkeersregels. Breng ze dus op tijd basisregels bij. Dat je altijd op de stoep moet lopen, goed moet kijken als je oversteekt, en stoppen voor rood licht. Dat ze snel dingen oppikken kan ook in jouw nadeel werken; wanneer je telefonerend de straat oversteekt zullen ze denken dat je niet zo goed op hoeft te letten in het verkeer. Want papa of mama doet dat ook altijd!


Voorkom ongelukken, wees alert!

Het is goed om jezelf bewust te zijn van de gevaren die overal op de loer liggen. Klinkt misschien overdreven, maar dat is het niet; een ongeluk ligt echt in een klein hoekje. Wanneer je zelf alert bent zul je merken dat je het allemaal veel beter in de gaten hebt! Daar word je een stuk geruster van.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page