top of page

Wat is positief opvoeden?

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021Is het glas halfvol, of is het halfleeg? Het is maar net hoe je er naar kijkt. Datzelfde geldt voor het opvoeden van kinderen. Je zou zeggen dat halfleeg en halfvol twee zijdes van dezelfde medaille zijn, maar wanneer je de nuanceringen bekijkt zul je zien dat er meer verschil is dan enkel hoe je er tegenaan kijkt. Hoe pas je dit toe in de opvoeding van kinderen? 


Aandacht is belangrijk

Opvoeden bestaat voor een groot deel uit één belangrijk ingrediënt: aandacht. In de gehaaste maatschappij van tegenwoordig ontbreekt het daar nogal eens aan. Dat is zonde, want juist daardoor ontstaat vaak een negatieve insteek. Wanneer kinderen in jouw ogen verkeerd gedrag vertonen kun je dat wel bestraffen, maar heb je van tevoren wel de juiste afspraken gemaakt? Besteed je wel genoeg aandacht aan het kind? Pak het dus liever positief aan!


Luister goed

Het bekendste voorbeeld van positief versus negatief is het belonen van goed gedrag en het bestraffen van verkeerd gedrag. Uiteraard werkt het beter als je een kind beloont voor iets dat hij of zij goed deed. Dat wil niet zeggen dat je verkeerd gedrag moet laten lopen. Vraag liever waar het vandaan komt in plaats van het meteen te bestraffen. Het kan zijn dat hij of zij niet precies begreep waarom het fout was. Ook gebruiken kinderen soms hun gedrag om te vertellen dat iets hun dwars zit, of dat ze verdrietig zijn. Positief opvoeden houdt in dat je goed luistert.


Afspraak is afspraak

We hebben het hierboven al even aangestipt: maak duidelijke afspraken zodat iedereen weet waar-‘ie aan toe is. Wat vind jij wenselijk en wat niet? Luister ook goed naar wat kinderen inbrengen. Misschien kijken zij wel op een andere manier tegen iets aan en geven ze jou nieuwe inzichten. Blijf wel realistisch in je verwachtingen!


Op hetzelfde niveau

Een andere manier van positief opvoeden is om kinderen – tot op zekere hoogte – gelijkwaardig te behandelen. Wanneer je met volwassenen praat vinden zij het fijn als jij aandacht voor ze hebt, dus stop je telefoon weg. Ook vinden ze het fijn als je interesse toont. Bij kinderen is dat niet anders. Geef ook complimenten waarin je niet alleen zegt dat je iets goed vindt, maar ook waarom. 


Ouders positief opvoeden

Ken jij de gulden leefregel? ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet.’ Ga met kinderen om zoals jij wilt dat men met jou omgaat. Daarin is het belangrijk dat je bijvoorbeeld laat zien wat jij wenselijk gedrag vindt. Om er nog een oud gezegde tegenaan te gooien: goed voorbeeld doet volgen! Kinderen kunnen je soms een spiegel voorhouden. ‘Ik wist niet dat hij dat gehoord had…’, wanneer hij er ineens een scheldwoord uit floept dat hij mama had horen zeggen. Ook ouders steken wel eens iets op van de positieve opvoeding van hun kinderen! 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page