top of page

Volg gratis de diplomaroute om gastouder te worden

Maak gebruik van het STAP-budget

 

Het kabinet heeft per 1 januari 2022 de fiscale scholingsaftrek door de subsidieregeling STAP-budget vervangen. Doel van het STAP-budget is dat mensen meer de eigen regie nemen in hun ontwikkeling en loopbaan, zich blijven ontwikkelen en duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie dus gebruiken voor het volgen van de diplomaroute bij RIVOR om gastouder te worden. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

 

werkenden en werkzoekenden kunnen via het STAP portaal het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV. 

wij betalen voor jou het resterende bedrag

Wil je graag gastouder worden, maar heb je nog geen geschikt diploma? Dan kun je een diplomaroute volgen om het diploma Helpende Zorg & Welzijn niveau 2  te halen. Je kunt hiervoor het STAP-budget gebruiken. Deze diplomaroute wordt verzorgd door het ROC Rivor. 

Wil je dat Gastouderbureau Roodkapje voor jou het resterende bedrag betaalt? Meld je dan aan via onderstaande knop en vraag naar de voorwaarden.

 

Wij gaan je dan verder begeleiden en voorbereiden op de toetsen en observaties tijdens de diplomaroute. 

Van aanmelding STAP-budget tot officieel gastouder, wij helpen je graag verder.

Mail ons je naam en telefoonnummer en we nemen snel contact met je op.

DSC_4713.jpg
de voorwaarden voor het STAP-budget

Je kunt STAP-budget voor een opleiding krijgen als je:

 • tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent.

 • burger van de EU bent, of partner van een EU-burger bent.

 • in loondienst of ondernemer bent of als je momenteel geen werk hebt.

 • in de periode van twee jaar en drie maanden tot drie maanden voor de kalendermaand van je aanvraag ten minste zes maanden verzekerd bent geweest voor de volksverzekeringen (vrijwel iedereen in Nederland is dat vanzelf).

 • dit kalenderjaar nog geen STAP-budget subsidie hebt gekregen en er nog budget is.

 • voor de opleiding STAP-budget kan krijgen (volgens het scholingsregister van DUO).

Nog goed om te weten:

 • Jaarlijks is er voor de subsidieregeling STAP-budget 218 miljoen euro beschikbaar en is er ruimte voor circa 300.000 toekenningen.

 • Je kunt op 6 momenten verdeeld over het kalenderjaar STAP-budget aanvragen. Wees er op tijd bij, want op=op.

 • Je opleiding moet starten minimaal 4 weken na je subsidieaanvraag en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak van 2 maanden.

 • Tot 30 jaar kun je geen STAP-budget aanvragen voor een opleiding van een door het ministerie van OCW erkende opleider. Dit om samengaan met studiefinanciering en dubbele financiering vanuit de overheid te voorkomen. Je kunt dan wel opleidingen volgen bij private opleiders om jezelf verder te ontwikkelen.

 • Bedragen de kosten voor de STAP-opleiding meer dan 1.000 euro? Dan dien je de meerkosten zelf te betalen. Als je ook uit andere bronnen geld voor de opleiding krijgt, dan moet je dat aangeven bij je aanvraag, en wordt het STAP-budget met dat bedrag verlaagd. Dit zal nog niet vanaf 1 januari 2022 gerealiseerd zijn, maar op een later moment in werking treden.

 • Vanaf 1 januari 2023 (streefdatum) zal de subsidieregeling STAP-budget worden uitgebreid met STAP-budget voor EVC-trajecten.

startersgids voor gastouders
Wil je meer weten over het worden van een gastouder? Wij hebben voor je een handige startersgids gemaakt.
DSC_5135.jpg
bottom of page