GASTOUDER WORDEN BIJ ROODKAPJE

Wellicht ben je er al van op de hoogte: als gastouder dien je te beschikken over een diploma. De overheid heeft een lijst met vrijgestelde diploma's opgesteld. Mocht je al beschikken over een diploma dat in deze lijst staat, dan kun je vrijwel direct aan de slag. Je hoeft dan geen apart diploma Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 te behalen. Wel dien je nog een diploma kinder-EHBO te halen.

Heb je een ander diploma? Kijk of jouw opleiding lijkt op 1 van de referentie-opleidingen. Is dat het geval? Vraag dan erkenning van je diploma aan met het formulier Aanvraag erkenning beroepskwalificatie gastouder. DUO onderzoekt dan of je mag werken als gastouder.

(Nog) geen diploma?

Ben je nog niet in het bezit van een geschikt diploma dan kun je een diplomaroute volgen om binnen 6 maanden het diploma Helpende Zorg & Welzijn niveau 2  te halen. Deze diplomaroute wordt verzorgd door het ROC Rivor. Een diplomaroute is iets anders dan een opleiding. Je kunt namelijk meteen examen doen.

 

Echter, niet iedereen wordt toegelaten tot de examens. Je wordt alleen toegelaten wanneer je voldoende praktijkervaring hebt. Via onderstaande link lees je meer over de diplomaroute, toelatingseisen, de verschillende examens etc.

De instroomeisen

  • Je bent 18 jaar of ouder

  • Je spreekt en schrijft Nederlands

  • Je voldoet aan de wettelijk veplichte vooropleidingseis. Je bent in het bezit van een diploma (minimaal) lbo, vbo, vmbo, mavo. *

  • Als je zelf (minimaal 2 jaar) ouder bent: je hebt het afgelopen jaar minimaal 40 uur praktijkervaring opgedaan met oppassen op andere kinderen. 

  • Als je zelf geen kinderen hebt: je hebt de afgelopen twee jaar minimaal 120 uur praktijkervaring opgedaan met oppassen. Waarvan tenminste 20 uur in het afgelopen jaar.

  • Je hebt voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. 

  • Inschrijving door de gastouder zelf bij ROC Rivor.

Wij adviseren vooral de toelatingseisen aandachtig door te lezen.

Je kunt zelf inschatten of je hieraan voldoet en of je de gevraagde ervaring ook kunt aantonen d.m.v. referenties.​​

Heb je geen vooropleiding gevolgd? Een mbo-instelling mag je in bijzondere gevallen toelaten tot een diplomaroute, ook als je niet voldoet aan de voorwaarden. Dit kan alleen als de mbo-instelling verwacht dat je de route met goed resultaat zal kunnen doorlopen. In dat geval kun je in aanmerking komen voor een toelatingsonderzoek. De examencommissie en het ROC Rivor beslissen vervolgens of je wordt toegelaten tot de diplomaroute.

Laat je vooral niet afschrikken door deze eisen. Roodkapje werkt al jarenlang samen met het ROC Rivor en het slagingspercentage voor de diplomaroute ligt rond 95%. En mocht je toch extra begeleiding nodig hebben, dan kan Roodkapje ondersteuning bieden bij de voorbereiding op je examens.

De inschrijving voor de diplomaroute doe je als aankomend gastouder zelf bij ROC Rivor.

De kosten voor deze diplomaroute zijn €950: voor het eerste deel van de diplomaroute (inschrijving t/m examen deel 1) zijn de kosten €300, voor het tweede deel €650. Je betaalt dus in 2 delen.

Schrijf jezelf alleen in als je aan de instroomeisen voldoet. Je hebt geen recht op restitutie van het eerste deel mocht je niet door de intake en examen deel 1 komen.

Tip: studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je naar de Belastingdienst.

 

Gastouderbureau Roodkapje is al sinds 2007 een vertrouwd gezicht in de gastouderopvang.

We hebben een netwerk van consulenten door het hele land. Hierdoor ben je verzekerd van een vaste contactpersoon en krijg je altijd snel en persoonlijk advies van een consulente in jouw regio. 

Meer weten over gewoon goede opvang voor jouw kinderen?

Of wellicht heb je interesse om zelf gastouder te worden? 

Schrijf je dan kosteloos en vrijblijvend bij ons in en er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen 

Vanzelfsprekend kies je met Roodkapje voor betrouwbaarheid & professionaliteit. 

Raambrug 2

5531 AG Bladel

Contact

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - White Circle
branchorganisatie kinderopvang.jpg
platform gastouderopvang.png
Logo Lidmaatschap KNGO (M).png