Gastouderbureau Roodkapje

Hoe werkt gastouderopvang

WAT ZIJN GASTOUDERS?

Een gastouder is iemand die op professionele wijze, in een thuissituatie en tegen betaling kinderen opvangt. Dit is voor de kinderen fijn en vertrouwd, ze krijgen zo alle aandacht die ze toekomen in een gezellige & huiselijke sfeer. Opvang door gastouders is kleinschalig, persoonlijk en meestal in de buurt. 

Een gastouder kan een buurvrouw zijn, maar ook familie van de kinderen... of 'gewoon' iemand anders. De opvang vindt plaats op tijden dat de ouders van die kinderen daar behoefte aan hebben. In de regel zal dat zijn tijdens de werkuren van de ouders. Meestal op vaste tijden overdag, maar het kan ook op onregelmatige tijden zijn, zelfs 's nachts of in het weekend. Als gastouder bepaalt u zelf (in overleg met de ouders) wanneer u kinderen wilt opvangen. De opvang vindt plaats in uw eigen woning of in de woning van de kinderen. U neemt dus de zorg van andermans kinderen op u. Dat is een mooie, verantwoordelijke taak en de ouders kunnen van de overheid een bijdrage in de kosten krijgen, de kinderopvangtoeslag. Het is dus niet zo raar dat de overheid daaraan deskundigheidseisen stelt.

Kwalificatie & registratie
Eén van die eisen is dat u gekwalificeerd bent om kinderen op professionele wijze te kunnen opvangen en dat de opvangplek veilig en gezond is, zodat u de kinderen de veilige haven kunt bieden waarin kinderen zich op hun gemak voelen. U houdt de kinderen bezig met activiteiten die bij hun leeftijd en niveau passen en u brengt de kinderen waarden en normen bij.

Als u in het bezit bent van alle vereiste diploma's is de volgende stap registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Uw vaste consulent van Roodkapje zal hiervoor een afspraak met u maken op de opvanglocatie. Er wordt dan een risico-inventarisatie uitgevoerd. Hierin worden o.a. veilgheidsrisico's (verbranding, verwonding, vergiftiging, etc.) en gezondheidsrisico's (medisch handelen & hygiëne) bekeken en besproken met de gastouder. Dit alles wordt vastgelegd in de rapportage.

De aanvraag tot registratie in het LRKP wordt u volledig uit handen genomen door Roodkapje.

Dit doen wij met onderstaande documenten:     

  • Geldig diploma voor de gastouderopvang                                                                              

  • Geldig diploma EHBO voor kinderen

  • Verklaring Omtrent Gedrag        

  • Risico-inventarisatie van de opvanglocatie

  • Geldig identiteitsbewijs

Zodra de gemeente en de betreffende regionale GGD de aanvraag hebben beoordeeld zult u het inschrijvingsnummer van het LRKP ontvangen en kunt u daadwerkelijk aan de slag als gekwalificeerde en geregistreerde gastouder.


WAT DOET HET GASTOUDERBUREAU?

Het gastouderbureau begeleidt u bij uw taak en zorgt ervoor dat u blijft voldoen aan de overheidseisen voor gastouderopvang. Uw persoonlijke consulent bezoekt u minimaal 2x per jaar op de opvanglocatie: de risico-inventarisatie wordt jaarlijks getoetst en de voortgang van de opvang wordt besproken. Tijdens deze bezoeken wordt u o.a. extra geïnformeerd over de meldcode kindermishandeling & huiselijk geweld, pedagogisch werkplan, brandveiligheid en gezonde kinderopvang. Wij verzorgen en controleren de registratie in het LRKP en zien erop toe dat uw papieren, zoals EHBO-diploma voor kinderen en VOG (verklaring omtrent het gedrag), up to date zijn. Voor gastouders van Roodkapje is de verplichte tweejaarlijkse herhaling van de EHBO-cursus gratis. 

Maar wij bieden onze  gastouders ook diverse andere gratis workshops en thema-avonden aan om zich optimaal in staat te stellen de kinderen op te vangen. U kunt hierbij denken aan actuele onderwerpen zoals: kind & emotie, omgaan met hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid, kind & echtscheiding, etc. En onze pedagogische helpdesk ondersteunt u indien nodig bij vragen over opvoeding(sproblemen), ontwikkeling, kinderziekten, (vermoeden van) kindermishandeling en huiselijk geweld.

In ons online administratiesysteem kunt u in een veilige omgeving, eenvoudig en snel, uw urenregistratie doorgeven. De vraagouder kan deze op zijn beurt direct accorderen waardoor wij snel kunnen factureren. Het bureau ziet er dus op toe dat u op tijd betaald wordt. 
Daarnaast kunt u als gastouder bij Roodkapje tegen een sterk gereduceerde prijs een abonnement afsluiten bij Doenkids. Dé online database voor de kinderopvang met meer dan 2000 activiteiten, programma's en thema's gerangschikt op leeftijd, ontwikkelingsgebied etc. 

Niet alleen een gastouder wordt gecontroleerd door de GGD, maar wij als gastouderbureau krijgen ieder jaar een inspectiebezoek van de GGD. Jaar op jaar wordt telkens weer iedere vestiging voorzien van het kwaliteitskeurmerk en voldoen we aan de strenge eisen voor de gastouderopvang. Kiest u voor Roodkapje dan kiest u dus voor de betrouwbaarheid & kwaliteit van een groot bureau, maar ook voor de persoonlijke benadering van een kleine organisatie.

Meer redenen waarom gastouders kiezen voor Roodkapje..... 


IN HET KORT:

Opvang via Gastouderbureau Roodkapje is...

Onze gastouders...                                                                                                                                                                                                                            

 

We gebruiken technologie├źn, zoals cookies, om inhoud en reclame aan te passen, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, reclame- en analysepartners. Zie voor details het privacy beleid.
Akkoord