top of page

GASTOUDEROPVANG
WAT IS DAT PRECIES?

Wat zijn gastouders en hoe werkt gastouderopvang? 

Een gastouder is iemand die op professionele wijze en tegen betaling de opvang van jouw kinderen verzorgt. Deze opvang kan in je eigen woning, of bij de gastouder thuis plaats vinden. 

Opvang bij een gastouder heeft veel voordelen.

 

Kleinschalig & huiselijk

Het lijkt heel veel op de eigen thuissituatie. Kleinschalig en tevens erg flexibel. Voor kinderen voelt het daardoor veilig en vertrouwd, net zoals thuis. Een gastouder kan veel aandacht schenken aan de gastkinderen en kent de kinderen door en door.

 

Opvang door gastouders is persoonlijk, flexibel en meestal in de buurt. Een gastouder kan een buurvrouw zijn, maar ook familie van de kinderen...of ' gewoon' iemand anders. De opvang vindt plaats op tijden jij als ouder daar behoefte aan hebt. Meestal zal dat zijn tijdens de uren dat je op je werk bent: op vaste tijden overdag. Maar een groot voordeel van een gastouder is dat opvang ook op onregelmatige tijden, zelfs 's nachts of in het weekend, mogelijk kan zijn. Vanzelfsprekend overleg je samen met je gastouder wanneer je opvang nodig hebt. En anders dan bij een kinderdagverblijf betaal je bij de meeste gastouders de opvang per uur i.p.v. per dagdeel. Sommige gastouders werken wel met dagdelen.

Opvang via een gastouderbureau

Gastouders moeten aangesloten zijn bij een gastouderbureau omdat de overheid de kwaliteit van de gastouderopvang blijvend wil controleren. Het gastouderbureau EN de gastouder moeten beiden geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en het Personenregister Kinderopvang. 

Zodra je kiest voor een gastouder van Roodkapje kun je van de overheid een bijdrage in de kosten krijgen, de kinderopvangtoeslag.  

Meer weten over kinderopvangtoeslag​

Gastouders van Roodkapje

Iedere gastouder van Roodkapje is altijd gecertificeerd en geregistreerd volgens de door de overheid bepaalde deskundigheidseisen. 
Een gastouder heeft immers een mooie, maar vooral ook verantwoordelijke taak: zij neemt de zorg van jouw kinderen op zich.

 

Eén van die eisen is dat de gastouder gekwalificeerd is om op professionele wijze kinderen op te vangen en dat de opvangplek veilig en gezond is. In de praktijk betekent dit:

  •  een geldig diploma voor de gastouderopvang: min. MBO Helpende Zorg & Welzijn niveau 2

  •  een geldig diploma EHBO voor kinderen

  •  in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag

  •  er is een risico-inventarisatie uitgevoerd op het opvangadres: locatie wordt jaarlijks gecontroleerd op diverse veiligheids- en  gezondheidsrisico's

  •  de gastouder staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelszalen en heeft dus een positief GGD-inspectierapport

  • de gastouder staat ingeschreven en gekoppeld onder Gastouderbureau Roodkapje in het Personenregister Kinderopvang.

  • de gastouder wordt minimaal 2x per jaar bezocht door een persoonlijke consulent van Roodkapje.

bottom of page