top of page

HOE WERKT 
GASTOUDEROPVANG ?

Een gastouder is iemand die op professionele wijze, in een thuissituatie en tegen betaling kinderen opvangt. Dit is voor de kinderen fijn en vertrouwd, ze krijgen zo alle aandacht die ze toekomen in een gezellige & huiselijke sfeer. Opvang door gastouders is kleinschalig, persoonlijk en meestal in de buurt. Als gastouder mag je maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen

​

Een gastouder kan een buurvrouw zijn, maar ook familie van de kinderen... of 'gewoon' iemand anders. De opvang vindt plaats op tijden dat de ouders van die kinderen daar behoefte aan hebben. In de regel zal dat zijn tijdens de werkuren van de ouders. Meestal op vaste tijden overdag, maar het kan ook op onregelmatige tijden zijn, zelfs 's nachts of in het weekend. Als gastouder bepaal je zelf (in overleg met de ouders) wanneer je kinderen wilt opvangen. Ook ben je vrij om je eigen uurtarief te bepalen. Het gemiddelde uurtarief ligt tussen €5,50-€7,50 per uur per kind. 

 

De opvang vindt plaats in je eigen woning of in de woning van de kinderen. Je neemt dus de zorg van andermans kinderen op je. Dat is een mooie, verantwoordelijke taak en de ouders kunnen van de overheid een bijdrage in de kosten krijgen, de kinderopvangtoeslag. Het is dus niet zo raar dat de overheid daaraan deskundigheidseisen stelt.

​

Deskundigheidseisen gastouder

Eén van die eisen is dat je gekwalificeerd bent om kinderen op professionele wijze te kunnen opvangen en dat de opvangplek veilig en gezond is, zodat je de kinderen de veilige haven kunt bieden waarin kinderen zich op hun gemak voelen. Je houdt de kinderen bezig met activiteiten die bij hun leeftijd en niveau passen en je brengt de kinderen waarden en normen bij.

​

Als je in het bezit bent van alle vereiste diploma's is de volgende stap registratie in het Personenregister Kinderopvang en het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Je vaste consulent van Roodkapje zal hiervoor een afspraak met je maken op de opvanglocatie. Er wordt dan een risico-inventarisatie uitgevoerd. Hierin worden o.a. veilgheidsrisico's (verbranding, verwonding, vergiftiging, etc.) en gezondheidsrisico's (medisch handelen & hygiëne) bekeken en besproken met de gastouder. Dit alles wordt vastgelegd in de rapportage.

​

De aanvraag tot registratie in het LRK word je volledig uit handen genomen door Roodkapje.
 

​

DSC_5184.jpg


 

Dit doen wij met onderstaande documenten:     

​

  • Geldig diploma voor de gastouderopvang                                                               

  • Geldig diploma EHBO voor kinderen

  • Verklaring Omtrent Gedrag        

  • Risico-inventarisatie van de opvanglocatie

  • Geldig identiteitsbewijs

  • Inschrijving in het Personenregister Kinderopvang
     

Zodra de gemeente en de betreffende regionale GGD de aanvraag hebben beoordeeld zul je het inschrijvingsnummer van het LRK ontvangen en kun je daadwerkelijk aan de slag als gekwalificeerde en geregistreerde gastouder.

​

Wil je alles nog eens rustig doorlezen. Download dan de handige startersgids:

kind-1 type 1rood.png
bottom of page