top of page

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang.

Dus ook voor de gastouderopvang. De vergoeding wordt berekend over een maximaal uurtarief (2024: €7,53). Betaal je per uur meer dan dit bedrag, dan ontvang je over dit extra deel geen toeslag.

Ouders kunnen kinderopvangtoeslag berekenen, aanvragen en wijzigen op de website van de Belastingdienst Toeslagen. Hoeveel toeslag ouders krijgen, hangt onder andere af van hun inkomen, leefsituatie en hoeveel kinderen naar de opvang gaan. De consulenten van Roodkapje kunnen je, indien gewenst, natuurlijk helpen bij het aanvragen van de toeslag. 

De toeslag moet binnen 3 maanden na de maand waarin het kind voor het eerst naar de opvang gaat, worden aangevraagd. Anders loop je de kinderopvangtoeslag mis.

Wil je graag weten of en hoeveel kinderopvangtoeslag je eventueel zult ontvangen in 2024? Wij maken graag een persoonlijke berekening voor je. Neem hiervoor contact op met je consulente. Mocht je nog geen klant zijn bij Roodkapje, ook dan informeren wij u graag, gratis & vrijblijvend, over de mogelijkheden en hoogte van de kinderopvangtoeslag.

Vrouw Learning in Computer

Netto opvangkosten

De kinderopvangtoeslag is dus een tegemoetkoming in de opvangkosten, maar is vanzelfsprekend niet kostendekkend. Je wilt natuurlijk graag weten wat je daadwerkelijke netto opvangkosten (=ouderbijdrage) nu precies zijn. Aangezien het uurtarief per gastouder verschillend is en de hoogte van de kinderopvangtoeslag o.a. afhankelijk is van de hoogte van je toetsingsinkomen kunnen we je hier geen eenduidig antwoord op geven.

Wel kunnen we het een en ander verduidelijken met een rekenvoorbeeld (cijfers op basis van 2019):

  • Je bent ouder van 2 kinderen in een modaal gezin met een gezamenlijk toetsingsinkomen van €38.500

  • De kinderen gaan 2,5 dag per week naar de gastouder. Deze rekent een uurtarief van €6,15 per kind.

  • De totale kosten voor de gastouderopvang zijn dus : € 1057.80 

  • De kinderopvangtoeslag in dit voorbeeld is: €  963,13

Dat betekent dat, in bovenstaand voorbeeld,  jouw netto opvangkosten, je eigen ouderbijdrage € 94.67 per maand is.

(Ter vergelijking: de netto opvangkosten via een kinderdagverblijf met een uurtarief van € 9,68 zouden in dit voorbeeld ruim € 314 per maand meer zijn, namelijk € 408,96)

Natuurlijk wil je, voordat je definitief kiest voor opvang via een gastouder, precies weten hoe jouw kostenplaatje eruit komt te zien. Wat gaat het je nu werkelijk per maand kosten? Je kunt zelf vrij eenvoudig een berekening maken voor jouw persoonlijke situatie:

 

Vind je het lastig om je financiële situatie goed in kaart te brengen, wil je advies over hoe  het juiste aantal opvanguren berekent? 

Of vind je het gewoon prettig om er samen met een consulente/toeslagcoach van Roodkapje naar te kijken? Vraag dan via onderstaande button een, geheel vrijblijvend en gratis, offerte of persoonlijk adviesgesprek aan en een consulente in jouw regio neemt contact met je op om je te adviseren en waar nodig te helpen op het gebied van kinderopvangtoeslag.

Hulp nodig? Roodkapje helpt je graag met een toeslagcoach

bottom of page