Gastouderbureau Roodkapje

Belastingaangifte 2018

De tijd van de belastingaangifte is weer aangebroken. Een gastouder moet zijn of haar inkomen opgeven in de belastingaangifte. Veel kosten die gemaakt worden, kunnen hierop in mindering worden gebracht. 

De inkomsten moeten worden aangegeven als inkomsten uit overige werkzaamheden. Op de inkomsten mag u de gemaakte kosten die betrekking hebben op de werkzaamheden in mindering brengen. Over de inkomsten -/- de kosten moet u belasting betalen.
 
 
Aftrekposten gastouder
De kosten zijn aftrekbaar als u ze ook echt maakt, vaste aftrekposten zonder enig bewijs bestaan niet. U moet kunnen aantonen dat u de kosten hebt gemaakt, bewaar dus bonnen en facturen. 
 
Wat zijn aftrekbare zakelijke kosten en wat niet?
Zakelijke kosten zijn kosten die u binnen redelijke grenzen maakt om uw werk als gastouder te kunnen uitoefenen. Maar de belastingdienst heeft van een aantal soorten kosten bepaald dat ze niet aftrekbaar zijn, ondanks het feit dat u deze kosten wel maakt voor uw werkzaamheden.
 
 
Niet aftrekbaar

Wel aftrekbaar
Allereerst de opmerking: U mag alle redelijke kosten aftrekken die u maakt om uw werk als gastouder te kunnen doen. Onderstaande soorten kosten zijn aftrekbaar voor het gedeelte dat u ze ook echt voor het werk gebruikt.
 
Kosten voor educatie & vermaak:


Kosten voor veiligheid en voorzieningen:


Kosten schoonmaken en wassen:


Reiskosten:


Telefoon-, computer- en verkoopkosten:

Kantoorkosten en overige kosten:


Opmerking:


Verminderd aftrekbaar

Naast bovenstaande posten die volledig wel/niet aftrekbaar zijn, zijn er ook nog kosten met een ' drempel' of verminder aftrekbaar:


Aanvullende tips & regels
  1. Bewaar zoveel mogelijk bonnetjes en rekeningen waarmee u werkelijke uitgaven kunt aantonen. Mogelijk is het slim een aparte rekening te openen en met het bijbehorende betaalpasje de spullen die u voor uw ‘gastouderbedrijf’ aanschaft apart afrekent. U heeft dan meteen, via de rekeningoverzichten, een goed overzicht van uw werkelijke uitgaven.
  2. Houdt u bij het bepalen van uw kosten altijd goed het verschil tussen ‘mijn en dijn’ in de gaten. Ofwel: hou uw persoonlijke (gezins)uitgaven en de kosten voor het ‘gastouderen’ goed uit elkaar. Dit geldt ook voor de kosten die u maakt voor spullen die u zowel privé als zakelijk (voor het gastouderschap) gebruikt en/of aanschaf . Zorg er voor dat het deel van de kosten dat u op het gastouderen laat ‘drukken’ redelijk en aannemelijk is.
  3. Kosten waarvoor u een vergoeding krijgt mag u niet aftrekken. Dat is logisch, want als u een vergoeding krijgt (bijvoorbeeld voor eten en drinken of luiers) heeft u zelf geen kosten. 
We gebruiken technologie├źn, zoals cookies, om inhoud en reclame aan te passen, om socialemediafuncties te bieden en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde socialemedia-, reclame- en analysepartners. Zie voor details het privacy beleid.
Akkoord