Roodkapje-2500X1000-nieuw.jpg

Update Coronavirus en kinderopvang

23 augustus 2021: aanpassingen beslisboom 0-12 jaar.

 

De wijziging in de beslisboom voor 0 tot 12-jarigen is een minimale wijziging doorgevoerd: bij de uitleg bij de drie sterretjes (***) is de formulering nu minder stellig: ‘een kind tussen de 0 jaar en groep 8 wordt in deze situaties als immuun gezien’.

Beslisboom kind 0 jaar t_m groep 8 - BOi

03 augustus 2021: quarantaine regels

 

Handige linken over quarantaine regels.

Gezinnen met kinderen en quarantaine:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/thuisquarantaine/quarantaine-gezinnen-met-kinderen

Moet ik in quarantaine?

https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl/

Informatie voor huisgenoten:

https://lci.rivm.nl/covid-19-huisgenoten

15 juli 2021: nieuwe versie, zonder ‘snottebellen-beleid’, met nieuwe regels

Ook verkouden kinderen vanaf 4 jaar t/m groep 8 mogen weer naar de kinderopvang en school. Ook zijn er nog een paar wijzigingen in het testbeleid en het bron- en contactonderzoek van de GGD. Daarom is de beslisboom aangepast. Er blijven nog steeds een aantal corona-maatregelen gelden. Daarom is het belangrijk de beslisboom te blijven gebruiken. In de nieuwe versie staan ook de regels voor kinderen die corona hebben gehad of gevaccineerd zijn.


We realiseren ons dat de versoepeling van de regels voor kinderen tegenstrijdig is met de oplopende besmettingscijfers. Omdat de besmettingscijfers onder kinderen nauwelijks stijgen vindt het RIVM de versoepelingen wel verantwoord.

Alle wijzigingen op een rij:

 • De vraag over verkoudheidsklachten (met opsplitsing in leeftijdscategorieën) is komen te vervallen.

 • Als een huisgenoot klachten heeft die passen bij corona én koorts of benauwdheid heeft, hoeft een kind niet meer thuis te blijven. Deze vraag is daarom komen te vervallen.

 • ‘Rood of oranje gebied’ is aangepast naar ‘land met (zeer) hoog risico (zie nederlandwereldwijd.nl). 

 • De vragen over 'nauw contact' en 'terugkomst uit het buitenland' zijn losgekoppeld. Deze stonden in de vorige versie in één blok. Dit is omdat kinderen die terugkomen uit een land met zeer hoog risico dringend worden geadviseerd thuis te blijven. Het is geen verplichting.

 • Op een aantal plaatsen is toegevoegd wat de regels zijn als een kind immuun* is.

 • Er zijn wijzigingen gedaan in de groene kaders onderaan. Die hebben vooral te maken met het nieuwe testbeleid en de aanpassingen in het bron- en contactonderzoek.

 • De kop is aangepast. Omdat we weer meer op pad kunnen is er voor een algemene titel gekozen (thuisblijven of niet? i.p.v. thuisblijven of naar kinderopvang/school?).

 

Wanneer is een kind immuun?


Een kind tussen de 0 jaar en groep 8 is immuun als het:

 • in de afgelopen 6 maanden corona heeft gehad.

 • langer dan 2 weken geleden volledig gevaccineerd is voor corona.

 • corona heeft gehad en daarná een vaccinatie heeft gehad.

 

Deze uitleg staat ook op de beslisboom.

Beslisboom kind 0 jaar t_m groep 8 - BOi

19 mei 2021: nieuwe beslisboom

Update 19 mei: meer uitzonderingen bij gebruikelijk klachten.

 

De vragen over de (toepassing van) de beslisboom worden steeds specifieker. Dat stelt ons in staat de beslisboom steeds nauwkeuriger te maken. Afgelopen periode ontvingen we vragen over kinderen en huisgenoten die last hebben van gebruikelijke/bekende klachten, zoals hooikoorts of astma. Wanneer moet een kind in deze situatie thuis blijven en wanneer mag het naar de kinderopvang en/of school? AJN Jeugdartsen Nederland heeft de kwestie met het RIVM besproken. De conclusie: op twee plaatsen in de boom is de uitzondering bij de gebruikelijke klachten toegevoegd (aangeduid met * of ***).

Beslisboom kind 0 jaar t_m groep 8 - BOi

15 april 2021: BSO vanaf maandag 19 april 2021 weer open + nieuwe beslisboom

Met de beslisboom kan worden bepaald of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/basisschool mag zolang er corona-maatregelen van kracht zijn. De wijzigingen zijn in overleg met AJN Jeugdartsen Nederland en het RIVM doorgevoerd. Het RIVM heeft de beslisboom opnieuw gecontroleerd en goedgekeurd.

De wijzigingen op een rij:

 • ‘Hoesten’ stond op twee plekken in de beslisboom. Dat gaf onduidelijkheid, daarom komt hoesten nu nog maar één keer terug in de boom. Voor de volledigheid: kinderen van 0 jaar t/m groep 8 die af en toe hoesten mogen naar de kinderopvang/school.

 • ‘Meer dan incidenteel hoesten’ is vervangen door ‘veel hoesten’ (conform de formulering in de Handreiking bij neusverkouden kinderen).

 • Aan de inleidende punten (‘bedenk vóór je begint’) is toegevoegd: ‘Heeft het kind corona gehad? Dan is de beslisboom mogelijk tijdelijk niet van toepassing. Vraag de GGD om advies.’ Dit geldt bijvoorbeeld in het geval dat een kind (weer) verkoudheidsklachten krijgt of als een huisgenoot nog corona heeft maar het kind zelf weer uit quarantaine mag.

 • Rechtsboven is een lila kader toegevoegd met verwijzing naar de regels van het RIVM. Deze informatie stond altijd al in de voetnoot. Maar niet voor alle gebruikers was duidelijk de beslisboom niet op zichzelf staat maar een vertaling van de RIVM-richtlijnen is. Daarom is er voor een prominentere plaats voor deze info gekozen.

 • De uitleg van ‘verkoudheidsklachten’ (meest linker, blauwe blok) is aangepast op advies van het RIVM. Inhoudelijk zijn hier geen wijzigingen in.

 • Voor de titel van het groene kader rechtsonder is gekozen voor de positievere formulering: Wanneer mag een kind weer naar de kinderopvang/school?

 • In het groene kader rechtsonder, onder kopje ‘niet getest’, is milde klachten gespecificeerd: ‘verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) en af en toe hoesten’

Beslisboom kind 0 jaar t_m groep 8 - BOi

24 februari 2021: Nieuw overzicht van de coronaregels

20210223+Beeldsamenvatting+Coronaregels.

12 februari 2021: aangepaste versie beslisboom

Afgelopen week liet het RIVM weten dat het onwenselijk is om jonge kinderen die langere tijd verkoudheidsklachten hebben regelmatig getest moeten worden. Daarom kunnen kinderen die verkoudheidsklachten hebben die langer dan 7 dagen aanhouden na die periode weer naar de kinderopvang/school.

Deze beleidswijziging is doorgevoerd in de beslisboom. Verder heeft BOinK in samenwerking AJN Jeugdartsen de feedback van gebruikers verwerkt. Zo zijn er een aantal aanpassingen zijn gedaan in de formulering om misverstanden te voorkomen.

Beslisboom kind 0 jaar t_m groep 8 - BOi

08 februari 2021: Gastouders krijgen voorrang bij testen op corona

Pedagogisch medewerkers werkzaam in de kinderopvang en gastouders krijgen voorrang bij de coronatesten.

Zij krijgen vanaf 8 februari voorrang zodat de kinderopvang door kan blijven gaan.

Testafspraak maken met voorrangsverklaring

Gastouders kunnen via het gastouderbureau een voorrangsverklaring krijgen. 

Hierna maakt je zelf een testafspraak bij de GGD via het prioriteitsnummer: 0800 – 8101 (vanuit het buitenland: +31 88 220 2700).

Het nummer is dagelijks bereikbaar tussen 07.30 en 20.00 uur. Je wordt zo snel mogelijk getest.

Let op: De voorrangsregeling werkt alleen als iedereen hier alleen gebruik van maakt als het echt nodig is.

De testlocatie en de gang van zaken:

 • Binnen elke GGD-regio is er minstens 1 testlocatie waar personeel uit de kinderopvang met prioriteit getest kan worden. Het moment van de testafname hangt af van de openingstijden van de regionale testlocatie.

 • Je blijft thuis tot je de testuitslag krijgt en verlaat alleen jouw huis voor de testafspraak.

 • Bij de testlocatie moet je jouw identiteitsbewijs laten zien en de voorrangsverklaring van jouw werkgever met daarop de LRK-code.

 

Uitslag coronatest

Je kunt de testuitslag bekijken via Coronatest.nl. Je kunt alleen inloggen met gebruik van DigiD. ​

 • Bij een negatieve testuitslag kun je direct weer op locatie aan het werk.

 • Bij een positieve testuitslag moet je thuis in isolatie. De GGD neemt binnen 24 uur na de test contact met je op om samen met je het bron- en contactonderzoek op te starten. 

08 februari 2021: nieuwe beslisboom kinderen naar opvang/ school.

Er is een nieuwe versie van de beslisboom. Met nieuwe quarantaineregels, nieuw "snotneuzenbeleid" en aangepast testadvies voor kinderen. 

Op de pagina "corona downloads"vind je alle nieuwe versies van downloads die beschikbaar zijn.

Beslisboom kind 0 jaar t_m groep 8 - BOi

03 februari 2021: 8 februari scholen weer open, wat verandert er voor de gastouderopvang.

Gisteren heeft het kabinet besloten dat vanaf maandag 8 februari de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open zal gaan.

Gastouderopvang was al open en dat blijft zo, daarvoor verandert er niets. Alle gastouderkindjes mogen naar de gastouder.

De BSO bij kinderdagverblijven of op scholen blijft gesloten, maar noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en opvang voor kinderen in een kwetsbare positie kan wel.

BSO door gastouders blijft open.

De vergoeding voor de eigen bijdrage (compensatieregeling) loopt nog door voor de BSO van kinderdagverblijven en scholen.

Voor gastouderopvang stopt de compensatieregeling.

Meer informatie over noodopvang is te lezen op de website van de rijksoverheid.

Routekaart+coronamaatregelen_Pagina_1.pn

22 januari 2021: Vanaf zaterdag 23 januari 2021 geldt een avondklok.

 

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok.

 • Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.

 • De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends.

 • De boete is 95 euro.

Overzicht van alle regels binnen en buiten is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Mogen gastouders buiten zijn tijdens de avondklok als dat noodzakelijk is om hun werk te kunnen doen?

Als je voor jouw werk als gastouder naar buiten moet, dan moet je een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok laten zien. Je kunt ook de werkgeversverklaring zelf invullen, zoals dit ook voor zzp’ers geldt.

Ouders die in cruciale beroepen werken en voor de opvang van hun kinderen gebruik maken van de gastouderopvang, kunnen tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen (van en naar de gastouder). Zij hebben dan een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok nodig waarmee ze kunnen aantonen dat ze tijdens de avondklok op straat mogen zijn.

Meer informatie over:  Voor werk tijdens de avondklok naar buiten.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/voor-werk-buiten-tijdens-avondklok-werkgeversverklaring

253.084_Werkgeversverklaring_avondklok_2
eigen+verklaring_avondklok_t_Pagina_1.pn

18 januari 2021: De kinderopvang en basisscholen blijven dicht tot 8 februari, behalve voor de noodopvang.

Gastouderopvang gaat gewoon door, maar met het dringende verzoek aan ouders om alleen gebruik te maken van de opvang als zij een cruciaal beroep uitoefenen of als hun kinderen in een kwetsbare positie zitten. De kindercentra zijn dicht, zodat ouders niet onnodig gaan reizen. Dat geldt natuurlijk ook voor brengen en halen bij gastouders. Gastouders bepalen zelf of zij voor kinderen van ouders in cruciale beroepen ook extra opvang in avond, nacht en weekend willen aanbieden.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor het virus als bij de ‘oude’ variant. Daar is echter meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om basisscholen en kinderopvanglocaties eerder te openen. Contactmomenten tussen volwassenen moeten nog zoveel mogelijk worden voorkomen.

Voor de kinderopvang blijft het verzoek aan ouders om de facturen door te blijven betalen gedurende de sluiting. De eerder aangekondigde tegemoetkoming in de eigen bijdrage loopt ook tijdens deze verlenging van de lockdown door.

11 januari 2021: protocol kinderopvang 2.0 vervangt alle oude versies.

 

Vanwege wijzigingen in de maatregelen rondom het coronavirus werd het protocol kinderopvang herhaaldelijk aangepast. Deze werd daardoor onnodig lang en niet altijd even goed leesbaar. Protocol kinderopvang 2.0 is de nieuwste versie (7 januari 2021) van het protocol kinderen, die beter leesbaar is dan de vorige protocollen. De oorspronkelijke regels blijven onveranderd. Wel is er een inhoudelijke wijziging opgenomen volgens het gewijzigde testbeleid voor kinderen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gewijzigd testbeleid

Het testbeleid voor kinderen is gewijzigd. Ouders van kinderen tot en met 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend bij COVID-19 te laten testen. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

 

Testen van kinderen jonger dan 12 jaar wordt in ieder geval dringend geadviseerd als:

 • de klachten niet (alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten (= loopneus, neusverkoudheid, niezen en/of keelpijn) maar ook als er sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid), of anderszins ernstig ziek is,

 • het kind corona-gerelateerde klachten heeft na contact met iemand met corona,

 • er een indicatie is in het kader van een bron- en contactonderzoek,

 • het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek.

protocol kinderopvang 2.0

17 december 2020: overzicht maatregelen kinderopvang tijdens lockdown + aanpassing in protocol corona veiligheid & Hygiëne roodkapje

Ons protocol corona veiligheid & hygiëne roodkapje is aangepast met de nieuwe maatregelen. De laatste aanpassingen zijn rood gearceerd. Het protocol is te vinden onderaan deze pagina.

 

De kinderopvang (kinderdagopvang en BSO) en het basisonderwijs is gesloten tot en met tenminste 17 januari 2021. Kinderen van wie
de ouders in cruciale beroepsgroepen werken en kinderen in een kwetsbare positie, kunnen in principe terecht bij de eigen kinderopvang
en school voor noodopvang. De gastouderopvang is wel open, maar er geldt wel het dringende verzoek aan ouders om alleen gebruik te
maken van de opvang als zij een cruciaal beroep uitoefenen of als hun kinderen in een kwetsbare positie zitten. Het kabinet gaat ouders
tegemoetkomen in de gemaakte kosten van opvang tijdens de periode van sluiting tot de maximum uurprijs

Hieronder nog eens samengevat in een overzicht van de rijksoverheid:

poster kinderopvang.png

15 december 2020: belangrijke aanvulling op informatie 14 december

Geldt de sluiting ook voor de gastouderopvang?

De gastouderopvang blijft open. Er geldt wel het dringende verzoek aan ouders om alleen gebruik te maken van de opvang als zij een cruciaal beroep uitoefenen of als hun kinderen in een kwetsbare positie zitten.

Ook hierbij geldt dat de opvang alleen beschikbaar is voor de reguliere klanten. Als u geen contract met een voorziening voor gastouderopvang heeft, kunt u geen gebruik maken van de noodopvang. U kunt uiteraard wel alsnog een contract sluiten. Hiervoor geldt wel dat u de factuur dient te betalen en hiervoor recht op kinderopvangtoeslag hebt.

Voor wie is er noodopvang beschikbaar?

Noodopvang is beschikbaar voor:

 • kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep;

 • kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is.

Noodopvang die door een kinderopvangorganisatie wordt geboden is alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die een contract hebben met de kinderopvang en voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken.

 

Let op: Dit is dus anders dan de situatie in het voorjaar.

 

Werkt u in een cruciaal beroep en wilt u tijdens reguliere openingstijden gebruik maken van extra kinderopvang? Neem in dit geval contact op met uw kinderopvangorganisatie om te kijken of aanvullende facturering nodig is.

Cruciale beroepen

Ouders met cruciale beroepen kunnen gebruik maken van de noodopvang. Door deze noodopvang kunnen zij gewoon naar hun werk en bijdragen aan het draaiend houden van de samenleving. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de huidige omstandigheden vragen om continue bezetting. Bekijk de lijst met cruciale beroepen

Wat als ik in een cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?

Het uitgangspunt bij één ouder die een cruciaal beroep uitvoert, is dat ouders de opvang zoveel als mogelijk zelf thuis regelen. Maar dat is geen harde eis.  Als het niet lukt om de kinderen zelf op te vangen, kunnen deze ouders de kinderen toch naar de noodopvang brengen.

Voor meer antwoorden op vragen over noodopvang:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/kinderopvang-noodopvang

IMG_6021.JPG

14 december 2020: nieuwe maatregelen 

Het aantal corona-besmettingen blijft te hoog. Er komen dagelijks 9.000 nieuwe besmettingen bij. Dit vraagt teveel van de zorg en die druk moet verlaagd worden. 

Kinderopvang moet sluiten van 16 december t/m 19 januari 2021.

Voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen blijft de opvang open. Onder cruciale beroepen vallen:  zorg, onderwijs, openbaar vervoer, werknemers bij het Rijk, de gemeente en de provincie, medewerkers van de essentiële winkels, vuilverwerkers, politie, defensie en overige hulpdiensten.

Gastouderopvang wordt veel gebruikt door mensen die in cruciale beroepen werken, zoals in de zorg, omdat de gastouderopvang onregelmatige opvang kan bieden voor avond, nacht en weekend. Kinderen kunnen zo dus bij vertrouwde gezichten terecht. Wel doet het kabinet de dringende oproep aan ouders om geen gebruik te maken van de gastouderopvang als dit niet absoluut noodzakelijk is.

Het kabinet vindt het ook van belang dat kinderen vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig hebben en naar de opvang kunnen blijven gaan. Net als tijdens de lockdown dit voorjaar is er daarom noodopvang geregeld voor deze kinderen.

 

Het kabinet komt net als tijdens de sluiting dit voorjaar ouders tegemoet in de gemaakte kosten van kinderopvang, waarvan ze wegens de sluiting geen gebruik kunnen maken. Het kabinet vraagt ouders die hun kind(eren) vanwege de afgekondigde maatregelen tijdelijk niet naar de kinderopvang kunnen brengen, de factuur door te betalen. Ouders houden op deze manier recht op de kinderopvang wanneer deze weer opengaat. Ouders krijgen voor deze periode een tegemoetkoming die de eigen bijdrage voor de kosten voor kinderopvang die zij zelf betalen ( tot de maximale uurprijs) benadert. Het kabinet maakt hiervoor een regeling. Deze gaat gelden voor ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag, onder een gemeentelijke regeling vallen of de kosten voor kinderopvang geheel zelf betalen. Ook ouders die gebruik maken van noodopvang hebben recht op tegemoetkoming.

Ook geldt vanaf woensdag 16 december 2020 onderwijs op afstand en sluiten de scholen hun deuren.

Lees meer over de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en kwetsbare kinderen:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/12/14/noodopvang-voor-kinderen-van-ouders-met-een-cruciaal-beroep-en-kwetsbare-kinderen

Een compleet overzicht van de genomen maatregelen kun je vinden op de website van de rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/toespraak-14-december-in-eenvoudige-taal

08 december 2020: helaas ook tijdens de feestdagen een gedeeltelijke lockdown

Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De gedeeltelijke lockdown blijft dan ook de komende tijd van toepassing, ook tijdens de feestdagen. Hieronder het overzicht:

Factsheet+Gedeeltelijke+lockdown,+ook+ti
Protocol Gastouderopvang (1).png

Protocol corona veiligheid & hygiëne roodkapje

Versie 17 december 2020

 

Gastouderbureau Roodkapje heeft een corona protocol voor al onze gastouders. Zo zorgen we samen voor een veilige gastouderopvang!

beslisboom neusverkouden:

0 jaar t/m groep 8:

Beslisboom verkouden kind 0 jaar t_m gro

Overige belangrijke downloads:

poster+Factsheet+Testen+op+het+coronavir
poster+Factsheet+Hoe+werkt+het+bron-+en+
poster+Factsheet+Hoe+maak+je+een+afspraa