top of page
Gastouder en zelfstandig ondernemer

Een gastouder kan fiscaal aangemerkt worden als ondernemer. Daarvoor is geen inschrijving vereist in de kamer van koophandel, zoals wel eens gedacht wordt. De belastingdienst hanteert zijn eigen regels. Maar om aan te tonen dat je als gastouder zelfstandig bent is het wel aan te raden het wel te doen.

Waarom zou je ondernemer willen zijn voor de belastingdienst? Nou, een ondernemer heeft recht op ondernemersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dat zijn flinke aftrekposten, die duizenden euro’s per jaar kunnen opleveren.


Wil je meer weten over de gastouder die zelfstandig ondernemer wil worden kan ook bij ons terecht voor al deze informatie. Je kunt op de website van www.easyaccounts.nl  alle informatie terug vinden over gastouder en het ondernemerschap. Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij spreken de mogelijkheden graag met je door.

Wat zijn de voorwaarden voor ondernemerschap?

  • 1225 uur werken.

  • Dat zijn niet alleen de opvanguren, maar ook andere werkzaamheden, zoals gesprekken met ouders, boodschappen doen (speelgoed of beddengoed kopen), reclame maken d.m.v. een folder, visite kaartjes, advertenties zetten, urenadministratie etcetera.

  • Alle werkzaamheden die zijn gerelateerd aan de opvang kun je meerekenen.

  • Hou een agenda bij, want je moet die uren wel kunnen aantonen.

  • Voordeel beogen en verwachten, oftewel: er moet wel geld verdiend worden.

  • Ondernemersrisico lopen, dat kan zijn de kans dat een vraagouder niet betaalt, of de kans dat de vraagouder de kinderen niet meer komt brengen, om wat voor reden dan ook;

  • Minimaal drie opdrachtgevers (ouders) per jaar hebt (bij voorkeur evenredig in tijd).

  • Zorg dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt.

Als je meer wilt weten over de gastouder die zelfstandig ondernemer wil worden kan je bij ons terecht voor al deze informatie. Je kunt op de website van www.easyaccounts.nl  alle informatie terug vinden over gastouder en het ondernemerschap. Mocht je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij spreken de mogelijkheden graag met je door.
EA logo.png
Belastingaangifte

Op financieel gebied komt er heel wat bij kijken in de professionele gastouderopvang. Je kunt jezelf afvragen ben ik een ZZP (zelfstandige zonder personeel) gastouder, of ben ik een gastouder die alleen wat bijverdient?
Wat zijn de financiële regels van de Belastingdienst? Hoe zit het met ondernemerschap? Waar moet ik aan voldoen? Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Een gastouder moet haar inkomen opgeven in de belastingaangifte. Veel kosten die gemaakt worden kunnen hierop in mindering worden gebracht.

 

Indien je een zelfstandig gastouder bent en je wilt gezien worden als ondernemer zal je een ondernemers-IB aangifte moeten aangeven. Bij EasyAccounts Dienstverlening kun je hiervoor terecht, zij ontzorgt jou. EasyAccounts Dienstverlening heeft meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van ZZP érs. 

Ben jij gastouder en zie jij jouw inkomen als een bijverdiensten? Dan wordt het inkomen uit overige werkzaamheden. 

Uitleg aftrekposten gastouder:

De kosten zijn aftrekbaar indien je ze ook echt maakt, vaste aftrekposten zonder bewijs bestaan niet. Je moet kunnen aantonen dat je de kosten hebt gemaakt, bewaar dus bonnen en facturen.

 

Wat zijn aftrekbare zakelijke kosten en wat niet?


Zakelijke kosten zijn kosten die je binnen redelijke grenzen maakt om je werk als gastouder te kunnen uitoefenen. Maar de belastingdienst heeft van een aantal soorten kosten bepaald dat ze niet aftrekbaar zijn, ondanks het feit dat je deze kosten wel maakt voor je werkzaamheden.

Wij kunnen je hierin adviseren.

bottom of page