top of page

Activiteiten in de wintermaanden

‘Ik heb niks te doehoeoeoeoen!’ Elke ouder/opvoeder herkent deze tekst. Soms vervelen kinderen zich en vooral in de winter lijken deze momenten vaker voor te komen dan in de zomer als ze vaker naar buiten kunnen. Toch wil de koude tijd niet zeggen dat er niets leuks te verzinnen is. We geven je graag een paar tips ter inspiratie.Gezelligheid

Kou kun je associëren met gezelligheid. Dekentjes, de kachel aan, lekker dicht bij elkaar. Reden genoeg om het in huis sfeervol te maken. Bijvoorbeeld door samen met de kinderen een sfeertafel te maken. Met materialen uit de natuur, in combinatie met zelf geknutselde thema werkjes.


Knutselen

Over knutselen gesproken: maak een heerlijke voedertafel voor de vogeltjes, om ze de winter door te helpen. Rijg pindasnoeren of maak van plantaardig frietvet en zaden, vruchten en noten een taart. Plaats de taart op een plek waarmee je goed zicht hebt op de tuin en je geniet van alle vogeltjes die op het smulfestijn afkomen.

Een sneeuwbol kun je makkelijk zelf maken; je hebt alleen een lege glazen pot, wat materialen, glitter en glycerine nodig. Google maar even: het recept voor zo’n leuke schudbol is zó gevonden.


Lekker eten

Organiseer thuis een high-tea. Bedenk eerst wat je wil eten, ga gezellig samen boodschappen doen, maak alle gerechtjes samen en geniet er dan van. Nodig misschien opa en oma uit, of de buurvrouw die veel alleen is. Delen maakt het nóg gezelliger. De gerechtjes hoeven echt niet moeilijk of bewerkelijk te zijn, als ze maar lekker zijn.

Koekjes van een simpel zanddeeg zijn makkelijk te maken en kun je later met glazuur mooi versieren. Datzelfde geldt voor cupcakes die bijna niet kunnen mislukken en in veel varianten te maken zijn. Met glazuur of botercrème maak je kleine kunstwerkjes van jouw creaties. Daarna samen genieten van het opeten.


Buiten spelen

Kou en sneeuw hoeven natuurlijk geen reden te zijn om binnen te blijven zitten. Ook in de winter is het heerlijk buiten. Ligt er een vers pak sneeuw, dan móet je natuurlijk een sneeuwballengevecht organiseren. Maak ‘engeltjes’ in de sneeuw, een sneeuwpop of – als je echt stoer bent – bouw een iglo. Na afloop een lekkere kop warme chocomel en het feest is compleet.


Maak eens een wandeling door de buurt en benoem wat anders is in de lente of de zomer. Zo leer je het kind beter kijken en ben je leerzaam bezig.


Binnen spelen en ontdekken

In de winter zijn er tal van binnenlocaties die een mooi programma hebben. Musea met speciale tentoonstellingen die interessant zijn voor kinderen, indoor speeltuinen, ballenbakken of de bioscoop. Ook thuis zijn genoeg mogelijkheden: haal eens een gezelschapsspel uit de kast, kijk een film of lees (samen) een boek. Gezelligheid zit in samen doen.


Verveling

En als allerlaatste een tip: laat verveling soms ook gewoon bestaan; niet alles hoeft georganiseerd te worden. Vanuit verveling ontstaan soms de beste ideeën. Maak gebruik van die ideeën.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page