top of page

NVWA: Babboe moet handel bakfietsen staken


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bakfietsproducent Babboe verplicht om per direct de handel van al zijn bakfietsen te staken. Ook moet het bedrijf bakfietsen met een ernstig veiligheidsrisico terugroepen. De NVWA wijst het bedrijf op zijn wettelijke verplichting na uitvoerig onderzoek naar framebreuken.

De NVWA startte het onderzoek eind 2023 naar aanleiding van een signaal over meerdere framebreuken van de Babboe-bakfietsen. Uit het onderzoek van de NVWA blijkt dat Babboe in de afgelopen jaren een groot aantal meldingen van gebroken frames kreeg. Babboe gaf niet de opvolging aan deze meldingen zoals de wet dit voorschrijft. Zo deed men geen onderzoek naar de oorzaken en deed men geen melding bij de NVWA.

Ernstige veiligheidsrisico’s

Met de data over de framebreuken die de NVWA onderzocht is een risicobeoordeling gemaakt van de verschillende typen bakfietsen van Babboe. Bij verschillende typen bakfietsen kan het frame breken. Dit kan leiden tot zeer ernstig letsel. Bijvoorbeeld wanneer al fietsend, kinderen hierdoor uit de bak vallen. Zeker wanneer dit gebeurt in druk verkeer.

Van de bakfietsen waar een ernstig risico is geconstateerd, is een terugroepactie van de verkochte bakfietsen geëist.

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page