top of page

Hoe voorkom je stress bij kinderen in december?

Gezellig die decembermaand. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw: heel veel feestjes, momenten met het gezin, familie en vrienden, cadeaus, sfeer, eten én een paar vrije dagen. Maar ook: prikkels, verplichtingen, overdaad en spanning. Vooral voor kinderen, die kunnen tijdens deze periode soms een beetje gestrest raken en dat zie je terug in het gedrag: druk, dwars en slecht slapen. We geven je graag een paar tips om de drukke decembermaand met meer rust tegemoet te treden en het voor kinderen overzichtelijk te maken.Spanning neemt toe

Sinterklaas is voor kinderen waarschijnlijk de spannendste tijd van het jaar, vooral kinderen tussen de 3-6 jaar, die de werkelijkheid nog niet van fantasie kunnen onderscheiden. De Goedheiligman is écht en dus geloven ze alles wat ze erover horen. Dat je mee naar Spanje moet als je stout bent, bijvoorbeeld. Of dat de schoen leeg zal blijven bij ‘slecht’ gedrag. Dat legt natuurlijk – ongewild – een enorme druk. Daarbij zien ze de Sint op zoveel plekken: thuis, bij opa en oma, op het werk van ouders, op de sportvereniging. Misschien wel een beetje te vaak. Bij elke gelegenheid zijn er cadeaus en neemt de spanning toe. En dan moet Kerstmis nog komen. Niet verwonderlijk dat ze het overzicht een beetje kwijtraken. Hoe kun je daar mee omgaan?


Tips

  • Praat met je kind over wat er komen gaat en wat hij of zij kan verwachten. Praat vooral over het gevoel, benoem wat je ziet: ‘ik zie dat je het spannend vindt om Sinterklaas te zien’. Neem het gevoel serieus en wees niet bang om een bijeenkomst over te slaan als het te veel wordt voor je kind.

  • Creëer rustmomentjes. Doe samen een spelletje, lees een boekje voor, knutsel (even niet in het thema) of ga even samen naar buiten. Lekker wandelen in het bos, het park of gewoon de stad in. Even niet denken aan alle verplichtingen. Voor een kind ook goed om de energie los te laten. Lekker rennen, ravotten en frisse lucht inademen. Ook goed voor jezelf trouwens.

  • Probeer extra ontspanningsmomenten in te plannen. Een paar eenvoudige yoga-oefeningen, een massage of een warm bad: het doet wonderen voor de spanning.

  • Geniet van de dagen dat er geen verplichtingen zijn en hou die ook echt vrij om niks te hoeven. Hou een pyjamadag, kruip een keer extra lang terug in bed en vooral: laat het los dat je nog zoveel ‘moet’. Probeer een beetje te ‘ont-moeten’.

  • Leg cadeaus uit het zicht. Kinderen hoeven niet direct overal mee te spelen. Biedt ze gedurende het jaar steeds iets anders aan. Bij teveel keuze, zul je zien dat ze nérgens mee spelen. Kinderen hebben overzicht en structuur nodig. Zo hebben ze echt plezier van de nieuwe materialen en weet je zeker dat ze er echt mee gaan spelen.


Gezelligheid zit in aandacht en contact

Bedenk dat de spanning van ouders heel makkelijk kan overslaan op het jonge kind. Als jij gestrest door het huis loopt en tien dingen tegelijk wilt regelen, voelt jouw kind dat en zal zijn gedrag daar op aanpassen, meestal niet door stilletjes in een hoekje te gaan zitten. Gevolg: nóg meer stress. Ontspan sámen met je kind, laat het los dat álles perfect moet zijn. Bedenk dat gezelligheid niet zit in die strak gedekte tafel, perfect gegaarde aardappeltjes en een overload aan cadeaus; het zit vooral in het contact met en aandacht voor elkaar.


Veel plezier met alle aankomende feestelijkheden!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page