top of page

Maak kennis met gastouder Sonja

Sonja Oosterbroek besloot dat ze wilde doen wat ze leuk vindt, maar dan vanuit huis. Dat was het moment dat ze er voor koos om gastouder te worden. Op deze manier kan ze zowel de opvangkinderen als haar eigen kinderen de aandacht geven die ze verdienen. Inmiddels is Sonja al 11 jaar met veel plezier gastouder.Van buitenshuis naar thuis

Sonja woont met haar man en 3 kinderen in Velserbroek en heeft jaren geleden haar diploma behaald om in een kinderdagverblijf te mogen werken. Sonja: “Ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt. Toen ik zelf kinderen kreeg ben ik in het begin wat minder gaan werken. Het voelde wel dubbel, door het buitenshuis werken miste ik mijn kinderen, maar in dezelfde tijd paste ik wel op andermans kinderen. Op een gegeven moment had mijn zoontje het minder naar zijn zin op zijn opvang, hij was regelmatig ziek en niet gelukkig. Ik besloot dat er iets moest veranderen. Dat is het moment dat ik besloot dat ik wilde blijven doen wat ik leuk vind, maar dan vanuit huis: ik werd gastouder. Zo kon ik nog steeds mijn werk blijven doen, maar ook mijn eigen zoon zelf opvangen. Dat is inmiddels zo’n 11 jaar geleden.”


Gastouderbureau Roodkapje

“Mijn schoonzusje Renate werkt bij Gastouderbureau Roodkapje, zo kwam ik met ze in contact. Ik heb in het verleden ook regelmatig gewerkt via andere bureaus, omdat ouders daar aan vast zaten, maar de dubbele administratie, dubbele risico-inventarisatie en dubbele afspraken met consulenten werd erg veel. Na een paar jaar was ik dat zat en besloot ik alleen via Gastouderbureau Roodkapje te gaan werken. Ik vind het fijn dat ik alles met ze kan bespreken en dat alle kinderen nu op één adres staan”, vertelt Sonja. “Als ik een nieuwe aanmelding zoek hoef ik nooit lang te wachten, ze komen eigenlijk altijd vanzelf op mijn pad. De kinderdagverblijven zitten tegenwoordig ontzettend vol en er is veel vraag naar vertrouwde kleinschalige opvang in een huiselijke omgeving.”


Een prettige en veilige omgeving

“Bij een kinderdagverblijf werken ze vaak met een vaste dagindeling en moet de hele groep meedoen. Bij mij is er meer een huiselijke sfeer, zoals in een gezin. Ik kijk op het moment waar behoefte aan is en waar we zin in hebben. We gaan altijd wel even naar buiten, dat is gewoon fijn en we kunnen even een frisse neus halen. Natuurlijk heb ik wel een globale dagindeling, maar die is niet zo strak, net als bij de meeste gezinnen. Ik probeer in te spelen op de behoefte van de kinderen; wat hebben ze nodig? Ik vang nu bijvoorbeeld een jongetje op dat heel gevoelig is. Als ik merk dat het onrustig wordt, neem ik hem even apart, zodat hij zich even kan afsluiten en opladen”, licht Sonja toe.


Sonja: “Ik werk met een groepje van maximaal drie kinderen. Ik heb zelf een dochtertje van 2 jaar, die ook mee doet in de gastouderdag, dus ik vang nu twee kinderen op van buitenaf. Ik geef de voorkeur aan een kleine groep, omdat ik ze alleen opvang en het belangrijk vind dat ik ze voldoende aandacht kan geven. Ik wil niet als een robot bezig zijn. De kinderen moeten zich prettig en veilig voelen, zichzelf durven zijn.”


Positiviteit en zichzelf laten zijn

Sonja focust zich op de behoeften van de verschillende kinderen en vindt positiviteit heel belangrijk. “Ik wil toekomstige gastouders meegeven dat het belangrijk is om de kinderen veiligheid te bieden door ze vrij te laten. Laat ze lekker zichzelf zijn. Je hoeft niet heel streng en strikt te zijn. Je kunt kinderen heel makkelijk stimuleren op een speelse manier, door bijvoorbeeld liedjes te zingen om hun taalontwikkeling te bevorderen. Het ontstaat vanzelf, je hoeft er niet heel intensief mee bezig te zijn, maar wel heel bewust. Als een kind iets doet wat niet mag kun je in plaats van nee roepen ook zeggen dat je dat niet zo prettig vindt en laten zien hoe iets op een andere manier kan. Een positieve benadering zorgt ervoor dat kinderen zich veilig voelen en open met je communiceren. Als ze zich veilig voelen kunnen ze ook zichzelf vermaken en komen ze naar je toe als er iets is. Jij vormt dan een veilige haven”, besluit Sonja.


Sonja geniet enorm van haar gastouderschap: “De kinderen brengen een glimlach op mijn gezicht. Het is ook gewoon heerlijk om met de kleintjes te knuffelen, lekker mee te spelen, ze te zien opgroeien en echt een band met ze op te bouwen.”


Wil jij ook graag gastouder worden, net als Sonja? Neem contact met ons op of download onze startersgids voor meer informatie. https://www.gastouderbureauroodkapje.nl/hoe-werkt-gastouderopvang

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page