top of page

Tips voor de wenperiode voor kinderen

Spannend… Je kindje gaat voor het eerst naar de gastouderopvang! Anders dan bij een gewone opvang worden kinderen thuis of bij de gastouder thuis opgevangen. Toch wil dat niet zeggen dat het minder spannend is voor jouw kindje. Maar hoe zorg je ervoor dat je kindje op een fijne manier went aan zijn/haar nieuwe omgeving en aan de gastouder? Wij geven je tips!1. Ben eerlijk tegen je kind

Een goed begin is het halve werk. Je kunt jouw kindje stap voor stap voorbereiden op de nieuwe ervaring van het gastouderschap. Door jouw kind te vertellen wat er staat te gebeuren, krijgt het de ruimte zich hier op voor te bereiden. Daarnaast heb je zo voldoende tijd om eventuele vragen die het kind heeft te beantwoorden. Zorg dat je dit op tijd bespreekt, maar ook weer niet té ver van te voren. Een week voordat je kindje naar de gastouderopvang gaat is perfect.


2. Geef je kind de tijd

Het is altijd wennen voor je kindje. Een nieuwe omgeving met nieuwe gezichten kan voor veel prikkels zorgen. Het ligt vaak aan de leeftijd van het kind hoe hij/zij hier mee omgaat. Zo is het voor de allerjongste vaak wennen aan een drukke omgeving, terwijl een kind van 1 jaar al iets meer in de verlatingsangstperiode zit. Het is dus ook niet gek als je kindje begint te huilen op het moment dat je wilt gaan. Dit is een veelvoorkomende reactie. Onze gastouders weten goed hoe ze hier mee om moeten gaan en zullen proberen jouw kindje zo snel mogelijk op hun gemak te stellen.


3. Geef iets herkenbaars mee van thuis

Wanneer je merkt dat je kind het moeilijk vindt om naar de gastouder te gaan of afscheid te nemen van jou als ouder, kan het helpen om je kind iets herkenbaars van thuis mee te geven. Dit kan bijvoorbeeld een knuffel of een doekje van thuis zijn. Wanneer jouw kindje troost zoekt, heeft hij/zij in ieder geval iets herkenbaars. Dit kan bijdragen aan een veilig gevoel tijdens de wenperiode.


4. Breng structuur aan in je afscheid

Merk je dat het elke keer opnieuw moeilijk is voor je kindje om afscheid te nemen? Of blijft je kindje elke keer weer huilen wanneer je hem/haar hebt afgezet bij de gastouder? Dan kan het helpen om een vast ritme te creëren. Je kindje naar de deur brengen, een kus geven, zwaaien, het kan van alles zijn. Hierdoor weet je kindje waar hij/zij aan toe is en snapt zo ook beter dat je hem/haar weer gewoon komt ophalen.


Naar een gastouderopvang gaan is voor elk kindje een nieuwe ervaring en dus wennen. Niet elk kind is hetzelfde, en dat is niet erg. Vergeet niet dat je kindje in goede handen is en de gastouder erin getraind is om jouw kind op te vangen en te begeleiden waar nodig. Ook zijn kinderen bij een gastouderopvang in kleinere gezelschappen, waardoor de gastouder zo meer aandacht heeft voor het kindje om hem/haar op zijn/haar gemak te stellen!


Heb je vragen over de wenperiode of wil je graag op voorhand zaken bespreken? Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page