top of page

Veelgestelde vragen

Bijgewerkt op: 3 nov. 2022

Als gastouderbureau krijgen wij regelmatig vragen van nieuwe vraagouders of van ouders die geïnteresseerd zijn in gastouderopvang. Veel van deze vragen krijgen wij vaker te horen en daarom hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet;Wat kost gastouderopvang?

Er zijn geen standaardtarieven in de gastouderopvang. Een gastouder is vrij een eigen uurprijs vast te stellen. Meestal zit dit uurtarief rond het maximale uurtarief wat de belastingdienst elk jaar vaststelt. In 2022 is dit bedrag €6,52 per uur per kind en in 2023 zal dit bedrag €6.73 per uur per kind zijn.


Daarnaast zijn er bureaukosten. Deze bedragen bij Gastouderbureau Roodkapje €0,85 per opvanguur (minimaal €30, maximaal €100 per maand). Deze kosten worden berekend over het totaal aantal uren per contract. In overleg met de gastouder wordt besloten wie de bureaukosten betaalt: de gastouder (die kan de bureaukosten meenemen als aftrekpost) of de vraagouder.


Zit er verschil in uurprijs als de gastouder in de woning van de kinderen de opvang verzorgt?

Dit hoeft niet, maar soms valt een gastouder onder de regeling ‘dienstverlening aan huis’.

Hier zijn andere voorwaarden aan verbonden:

  • Een gastouder mag niet meer dan 3 dagen in jouw huis de opvang verzorgen. In deze 3 dagen maakt het niet uit hoeveel uur een gastouder aanwezig is. Is de gastouder meer dan 3 dagen aanwezig, dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst. Dan gelden er andere regels.

  • Een gastouder kan een vast bedrag per uur vragen ongeacht het aantal kinderen. Een gastouder aan huis mag niet minder betaald worden dan het minimumloon. Hierover moet ook 8% vakantietoeslag betaald worden. De gastouder heeft in dezen ook recht op vakantiedagen.


Wat doet een gastouder precies?

Een gastouder is iemand die op professionele wijze en tegen betaling de opvang van jouw kinderen verzorgt. Deze opvang kan in je eigen woning, of bij de gastouder thuis plaats vinden.


Wat zijn de voordelen van gastouderopvang ten opzichte van kinderdagverblijven?

Het lijkt heel veel op de eigen thuissituatie. Voor kinderen voelt het daardoor veilig en vertrouwd, net zoals thuis. Een gastouder kan veel aandacht schenken aan de gastkinderen en kent de kinderen door en door. Opvang door gastouders is persoonlijk, flexibel en meestal in de buurt. Een gastouder kan een buurvrouw zijn, of familie, maar ook iemand anders. De opvang vindt plaats op tijden wanneer jij als ouder daar behoefte aan hebt. Meestal zal dat zijn tijdens de uren dat je op je werk bent: op vaste tijden overdag. Een groot voordeel van een gastouder is dat opvang ook op onregelmatige tijden (zelfs 's nachts of in het weekend) mogelijk is in overleg met de gastouder. Anders dan bij een kinderdagverblijf betaal je bij de meeste gastouders de opvang per uur, niet per dagdeel.


Kan ik bij een gastouder ook terecht voor BSO?

Ja, gastouders verzorgen ook opvang na school. Er zijn ook gastouders die voorschoolse opvang verzorgen.


Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag (KOT) moet je gastouder aangesloten zijn bij een gastouderbureau. Het gastouderbureau én de gastouder moeten beiden geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en het Personenregister Kinderopvang. Zodra je kiest voor een gastouder van Roodkapje kun je van de overheid een bijdrage in de kosten krijgen, de kinderopvangtoeslag. Deze wordt berekend over een maximaal uurtarief (€6,52 in 2022). Betaal je per uur meer dan dit bedrag, dan ontvang je over dit extra deel geen toeslag. Je kunt kinderopvangtoeslag berekenen, aanvragen en wijzigen op de website van de Belastingdienst Toeslagen. Hoeveel toeslag je krijgt hangt van verschillende factoren af. Kijk voor meer informatie op onze website.


Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag vraag je aan via de website www.toeslagen.nl. Let op: kinderopvangtoeslag is een voorschot. Dat wil zeggen dat je jouw verwachte inkomen van het komende jaar invult.


Hoe meld ik mij aan bij Gastouderbureau Roodkapje?

Je kunt je op twee verschillende manieren aanmelden bij Gastouderbureau Roodkapje. Als je een oproep wilt plaatsen voor een gastouder of je wilt zien welke gastouders plaats hebben dan kun je gratis een account aanmaken via onze website ‘ik zoek’. Daarnaast kan een consulente een berekening voor je maken wat de kosten zijn voor een gastouder of eerst al je vragen beantwoorden. Wil je vrijblijvend een afspraak met een consulente? Vul dan ons contactformulier in.


Hoe snel ben ik doorgaans geholpen aan een opvangadres?

Dat is erg lastig te zeggen. Het is afhankelijk van waar je woont, de dagen opvang en de tijden. Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk een passende gastouder te vinden en houden jou op de hoogte van dit traject.


Kan ik een gastouder kiezen of wijzen jullie die eentje aan?

Natuurlijk mag je zelf de gastouder kiezen. Een gastouder is namelijk een verlengde van je gezin en dat moet goed voelen. Neem daar dan ook rustig de tijd voor en vertrouw op je gevoel. Je kind mag ook eerst proefdraaien zodat je kunt zien of er een klik is. Als we meerdere gastouders hebben gevonden die passen bij je aanvraag beslis jij als vraagouder met welke gastouder je wilt kennismaken. Je krijgt dan eerst per mail informatie over de gastouders die we hebben gevonden. Je kunt dan een voorselectie maken met wie je persoonlijk kennis wilt maken.


Bij wie moet ik zijn als ik vragen heb?

Zodra je bent aangemeld bij Gastouderbureau Roodkapje krijg je een persoonlijke consulente toegewezen. Daar kun je met al je vragen terecht. We kunnen geheel vrijblijvend een gesprek met je inplannen om uitleg te geven. Natuurlijk is ons hoofdkantoor ook altijd bereikbaar voor vragen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page