top of page

Waar (en hoe) plaats ik mijn rookmelders?Op welke plek in de ruimte plaats ik mijn rookmelders?

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang je rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Zo voorkom je dat de rookmelder vervuild door het stof dat de lamp aantrekt. Lees ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je deze ophangt.


Hoe hang ik een rookmelder op?

Een rookmelder ophangen is zo gepiept en kan op twee manieren:

  • Vastschroeven

Je kunt de rookmelder ook vastschroeven in het plafond. Meestal worden

rookmelders geleverd met pluggen en schroeven. Voordeel is dat rookmelders 10

jaar mee gaan, dus 1 keer vastschroeven is 10 jaar veilig(dan moet je natuurlijk wel een rookmelder kopen met een batterij die 10 jaar meegaat en je rookmelder schoonhouden en testen).

  • Met een daarvoor bestemde sticker

Er bestaan speciale dubbelzijdige stickers waar je een rookmelder mee kunt ophangen. Zorg dat de ondergrond ontvet (en egaal) is en plaats de sticker. Plak de rookmelder er tegen aan en druk even stevig aan en klaar ben je.


Waar plaats ik een rookmelder als ik een schuin plafond heb?

In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten de rookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond worden opgehangen. Zodra de rookmelder minder dan 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond wordt opgehangen bestaat er een kans dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht in de nok van het plafond.


Waar plaats ik mijn rookmelder(s) niet?

Er zijn verschillende plekken waar je de rookmelder beter niet kan plaatsen:

  • Bij een ventilator of ventilatieopening

  • Op een tochtige plek

  • Boven de verwarming

Op deze plekken kunnen rookdeeltjes door de luchtstroming de rookmelder niet bereiken, waardoor je niet of te laat gewaarschuwd zal worden.


Badkamer

Ook plaats je geen rookmelder in de badkamer in verband met stoom en vocht. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page