top of page
Foto van schrijverGastouderbureau Roodkapje

Alles wat je moet weten over ouderschapsverlof

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021



Weet jij wat ouderschapsverlof is? Het is een vorm van onbetaald verlof dat moeders en vaders op kunnen nemen om meer tijd te kunnen besteden aan hun kind. Het is dus niet hetzelfde als zwangerschapsverlof! In dit blog lees je alles dat je moet weten over ouderschapsverlof en of jij er recht op hebt. 


Heb ik recht op ouderschapsverlof?

Je hebt recht op ouderschapsverlof wanneer je ouder bent van een kind dat niet ouder is dan 8 jaar. Het kind moet ook op jouw adres ingeschreven staan indien je alleen verzorger bent. Ouderschapsverlof geldt ook voor adoptiekinderen, pleegkinderen en stiefkinderen.   


Hoe lang heb ik recht op ouderschapsverlof?

Per kind heb je 26x het aantal uren dat je per week werkt recht op verlof. Wanneer je een contract van 40 uur hebt, heb je dus recht op 26 x 40 = 1040 uur; werk je 16 uur, dan is dat 416 uur. Indien je hier gebruik van wilt maken moet dat voordat je kind 8 wordt. Ouderschapsverlof is onbetaald, maar je arbeidscontract blijft hetzelfde. Na je verlof kun je dus weer terug naar je oorspronkelijke aantal uren.


Staat dit aantal uren altijd vast?

Ja en nee – de regel is altijd hetzelfde, dus 26x het aantal uren dat je werkt in de week. Wanneer dit aantal uren wijzigt, verandert jouw aantal verlofuren dus ook mee.


Moet ik dit verlof in één keer opnemen?

Nee, dat hoeft niet. Je mag het in één keer opnemen of in delen. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om één dag in de week minder te gaan werken. In sommige Cao’s kan hier echter van worden afgeweken in het nadeel van de werknemer. Controleer dit dus altijd even.   


Kan ik mijn verlof stopzetten of onderbreken?

Ja, dit kan in overleg met je werkgever. Deze mag dit echter wel weigeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwangerschapsverlof. Houd er wel rekening mee dat je recht op ouderschapsverlof vervalt wanneer je dit stopzet.


Behoud ik mijn salaris tijdens ouderschapsverlof?

Nee, dit is een vorm van onbetaald verlof. Je krijgt tijdens deze uren geen salaris en bouwt ook geen vakantiegeld op. Doordat je inkomen daalt zou het kunnen dat je recht hebt op bepaalde toeslagen. Hiervoor kun je bij je gemeente informatie opvragen. 


Is ouderschapsverlof in de toekomst nog steeds onbetaald?

Waarschijnlijk niet! Er is een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in twee maanden betaald ouderschapsverlof. Naar verwachting zal de Nederlandse implementatie hiervan in juli 2022 ingaan.


Heb jij vragen over jouw ouderschapsverlof? Of zijn jouw verlofuren (bijna) op? Neem dan contact op met Gastouderbureau Roodkapje. Wij kunnen jouw vragen beantwoorden en staan altijd voor je klaar met een passende oplossing!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page