top of page

Bereid je kinderen voor op het nieuwe schooljaarAan het begin van de zomer lijkt het einde van de vakantie nog zó ver weg voor je kinderen, maar het einde komt toch altijd sneller in zicht dan je denkt. Vandaag kijken we vooruit naar het begin van het schooljaar en wat je kunt doen om de overgang tussen vakantie en school wat prettiger te laten verlopen.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Het afgelopen schooljaar was voor iedereen een heel bijzonder schooljaar. Kinderen hebben gedurende een langere periode thuis les gehad en zijn het niet meer gewend om hele dagen op school te vertoeven. Daarom kun je het beste op tijd beginnen met de voorbereiding. Voor de rust van je kinderen, maar ook van jezelf.

Op tijd naar bed, op tijd opstaan

De kinderen hebben waarschijnlijk een ritme ontwikkeld waarin ze later opstaan en later naar bed gaan. Om ze alvast aan hun oude dagritme te laten wennen begin je het beste de week ervoor al met het verschuiven van opstaan en naar bed gaan.

Heb je er zin in?

Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal moeten kinderen voorbereid worden op het nieuwe schooljaar. Dat doe je bijvoorbeeld door erover te praten. Wie is je meester of juf? Wat gaan jullie leren dit jaar? Bij wie zit je in de klas?

Controleer de spullen

Passen de gymkleren en gymschoenen nog? Is de fiets er klaar voor? Dit zijn allemaal vragen die je het best op tijd kunt stellen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind moet je ook controleren of boekentas, broodtrommel en drinkbeker in orde zijn. Vergeet op de middelbare school ook agenda, schrijfgerei en kaftpapier niet! 

Sluit de vakantie goed af

Dat de vakantie ten einde is wil niet zeggen dat hij ook in mineur moet eindigen. Ga daarom iets leuks doen op die laatste vakantiedag, al is het maar een ijsje halen na het eten. Maar: maak het niet te laat! 

Spullen klaarzetten

Je wilt op de eerste schooldag rustig kunnen beginnen. Dat betekent dat je de dag ervoor al van alles kunt voorbereiden: spullen inpakken, kleren klaarleggen, en als je kind echt geen ochtendpersoon is kun je de avond van tevoren ook alvast brood smeren. 

Zet de wekker!

Dit is misschien nog wel de belangrijkste. Controleer de avond ervoor altijd even of de wekker op tijd staat. Misschien kun je ‘m iets eerder zetten, zodat iedereen rustig kan opstaan en voldoende tijd heeft.


Hoe bereid jij jouw kinderen voor op het nieuwe schooljaar? Kun je je vinden in onze tips of heb je nog een goede tip? Laat het ons – en andere ouders – dan zeker even weten!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page