top of page
Foto van schrijverGastouderbureau Roodkapje

Hoe ga je om met verlatingsangst bij baby’s?



Wanneer je aan een kersverse ouder vraagt wat hij of zij het meest verschrikkelijke geluid vindt dan is dat waarschijnlijk het huilen van hun kind. Het liefst zou je de hele dag met je kleine knuffelen. Toch gaat dat niet, zeker als je op een gegeven moment het normale leven weer moet oppakken. Kinderen moeten leren dat jij er nu eenmaal niet altijd bent. Hoe ga je het beste om met de verlatingsangst van baby’s?


Zo ervaart een baby afscheid

In de eerste zes maanden van zijn leven weet jouw kind nog niet zo goed wie wie is. Pas daarna gaat hij daar een onderscheid in maken. Hij beseft dat papa en mama niet altijd in de buurt zijn, en dat is een beangstigende gedachte. Toch is het goed als baby’s wennen aan andere mensen naast de ouders. 

Vanaf 8 à 9 maanden leren baby’s dat jij ook bestaat als hij je niet ziet of hoort. Dat is het begin van verlatingsangst. Tel daar bij op dat een baby niet weet wanneer (en óf) je terugkomt, en je begrijpt dat verlatingsangst (meestal tot ze ongeveer 18 maanden oud zijn) best een uitdaging kan zijn om goed mee om te gaan. 


Schuldgevoel? Ook dat is normaal

Verlatingsangst is niet alleen iets waar jouw kind mee te maken heeft. Ook als ouder kun je de gevolgen hiervan ervaren in de vorm van een schuldgevoel. Het druist tegen al je ouderlijke instincten in om níet in te gaan op het huilen van je kind, maar wanneer je dat toch doet leren ze het nooit. En jij ook niet. Kinderen moeten leren – en met name ervaren – dat de personen in hun leven soms weg gaan en dan weer terug komen.


Wat te doen tegen verlatingsangst

Hier onder vind je enkele handige tips om jouw kind om te leren gaan met verlatingsangst.

Laat hem even alleen – zeg tegen je kind dat je even weg bent en houd hem vervolgens met de videofunctie van je babyfoon in de gaten. Je ziet zo hoe hij ermee omgaat en hij leert om alleen te zijn.  Laat je kind met anderen kennismaken – hoe meer mensen een baby ziet, hoe groter zijn wereld wordt. Laat naast opa en oma ook eens andere vrienden of familieleden oppassen. Hoe vaker je baby ze ziet, hoe sneller hij ze leert herkennen – en hoe sneller ze leren dat de wereld niet alleen uit papa en mama bestaat. Ben je bang dat je kind pas weer rustig is als jij terugkeert? Vraag de oppas jou iets te laten weten wanneer hij weer kalm is en je zult zien dat ook jouw angst ongegrond is.

Laat iemand anders je baby vasthouden – een andere manier om je kind aan anderen te laten wennen is door hen ze vast te laten houden, al is het maar voor een paar minuutjes.

Neem afscheid – ‘als ik nu snel ga dan heeft-ie niet door dat ik weg ben’, zul je misschien denken. Dat is fout – dat versterkt de verlatingsangst juist. Het is beter om aan te kondigen dat je gaat zonder jouw eigen emoties te laten blijken (want jouw twijfel of verdriet voelt je kleine feilloos aan). Als je dit moeilijk vindt kun je het proberen wanneer je baby in een goed humeur is: net na een hapje bijvoorbeeld.


Lekker knuffelen!

Tot slot: wanneer je weer thuis bent, vergeet dan vooral niet om jouw baby lekker te knuffelen. Dat is goed voor het vertrouwen van je kind, en je zult merken dat het ook jou als ouder goed zal doen. Wat heb ik ‘m toch gemist!

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Kommentar


Vanessa
Vanessa
21. Aug. 2021

Good readiing this post

Gefällt mir
bottom of page