De varianten van gastouderopvang


Wanneer je kiest voor gastouderopvang kies je voor een kleinschalige en persoonlijke aanpak in een thuissituatie. Maar onder de paraplu van gastouderopvang zijn verschillende varianten mogelijk. We nemen vandaag een kijkje bij de drie bekendste vormen.


Opvang bij de gastouder thuis


De opvang wordt verzorgd in de woning van de gastouder. Misschien is de woning van de vraagouder niet geschikt of houd je je eigen woning liever privé. Het voordeel voor de gastouder is dat hij of zij geen reistijd heeft. Ook is het mogelijk dat kinderen van meerdere gezinnen tegelijk worden opgevangen.


Hoewel de kinderen niet thuis opgevangen worden, worden ze nog steeds opgevangen in een thuissituatie: kleiner en persoonlijker dan dagopvang, met meer individuele aandacht voor ieder kind. De gastouder wordt per kind per uur betaald; een vast bedrag, ongeacht het aantal kinderen.


Opvang bij de vraagouder thuis


De gastouder komt in dit geval bij de vraagouder thuis op de opvang te verzorgen. Het voordeel voor het kind is dat hij of zij gewoon lekker thuis is. Uiteraard dient je woning wel te voldoen aan kwaliteits- en veiligheidseisen rondom kinderopvang.


De vraagouder hoeft niet eerst nog voor werktijd de kinderen naar een opvangadres te brengen, want de gastouder komt gewoon thuis. Onderling maak je met de gastouder afspraken over werkzaamheden en werktijden.


Opvang bij of voor een familielid


Een veelvoorkomende vorm van gastouderopvang is wanneer een familielid op een of meerdere kinderen past. Het kan opa of oma zijn, maar ook neven, nichten, ooms of tantes. Zo lang deze persoon aan de kwaliteitseisen van gastouderopvang voldoet is familiare opvang ook mogelijk.


Het voordeel is dat de kinderen al bekend zijn met de persoon en de opvanglocatie, en dat de vraagouder de gastouder ook persoonlijk kent. Ook in deze situatie worden onderling afspraken gemaakt over werkzaamheden en werktijden.

Gastouderbureau Roodkapje is al sinds 2007 een vertrouwd gezicht in de gastouderopvang.

We hebben een netwerk van consulenten door het hele land. Hierdoor ben je verzekerd van een vaste contactpersoon en krijg je altijd snel en persoonlijk advies van een consulente in jouw regio. 

Meer weten over gewoon goede opvang voor jouw kinderen?

Of wellicht heb je interesse om zelf gastouder te worden? 

Schrijf je dan kosteloos en vrijblijvend bij ons in en er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen 

Vanzelfsprekend kies je met Roodkapje voor betrouwbaarheid & professionaliteit. 

Raambrug 2

5531 AG Bladel

Contact

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Pinterest - White Circle
branchorganisatie kinderopvang.jpg
platform gastouderopvang.png
Logo Lidmaatschap KNGO (M).png