top of page

Gastouder aan het woord – Miriam Tijssen

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021


Miriam Tijssen is al ruim acht jaar actief met haar eigen bedrijf ‘Gastouder Miriam’ aangesloten bij Gastouderbureau Roodkapje. In eerste instantie sprak het gastouderschap haar aan omdat ze zo de drie kinderen van een goede vriendin kon opvangen. Maar al snel kwamen er meer kinderen bij. Ze vertelt graag haar verhaal. “Ik sta nooit stil!”


Van groenten naar gastouder

“Het leek me wel wat, gastouderschap”, blikt ze terug. “Ik had een pedagogische achtergrond die ik op deze manier kon inzetten. Hiervoor heb ik zeven jaar een eigen groentewinkel gehad, waar ik mijn zakelijk instinct heb kunnen ontwikkelen. Omgaan met mensen heb ik altijd prettig gevonden, van jong tot oud.” 

“Al vrij snel nadat ik begonnen was kwamen er andere kinderen bij. De diversiteit van al die kinderen samen spreekt me heel erg aan. Het is heel leuk werken zo. Ik heb nu wekelijks 17 kinderen, verdeeld over 4 dagen. Het contact dat ik met Roodkapje heb is erg goed. Ik heb een vaste consulente die ik altijd kan bereiken.”


Nooit te oud om te leren

“Ik zeg altijd maar: ik sta nooit stil”, aldus Miriam. “Toen ik wist dat ik gastouder wilde worden heb ik direct de benodigde opleiding gevolgd. Maar daar is het voor mij niet bij gebleven. Ik volg regelmatig nieuwe trainingen en cursussen om mijn kennis te verbreden. Zo heb ik onlangs de cursus ‘Baby’s In-Zicht’ gevolgd om meer te weten te komen over de persoonlijke ontwikkeling bij baby’s.”

“De laatste tijd heb ik vaak online een training gevolgd, zoals de training ‘Kindertekeningen lezen’. Als je een kind vraagt iets te tekenen zullen ze jouw opdracht naar hun hand zetten. Het huis dat getekend is door een kind met gescheiden ouders ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan dat van een kind van wie de ouders nog bij elkaar zijn. Ik denk dat het voor Roodkapje ook een goed idee is om hun trainingsaanbod uit te breiden.”


Het mooie van gastouderschap

“Het fijne van gastouder zijn vind ik dat dat er geen verticale of horizontale scheiding is”, zegt Miriam. “Kinderen van alle leeftijden en uiteenlopende niveaus werken en spelen samen. Ik vind het belangrijk dat kinderen op een plezierige manier dingen leren, elk op hun eigen tempo en niveau. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen ook veel van elkaar leren. De interactie is in een kleine groep veel hoger. Dat komt de ontwikkeling van het kind alleen maar ten goede.”

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page