top of page

Hoe werkt kinderopvang via een gastouderbureau?

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021


Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang die plaatsvindt in een huiselijke sfeer. Fijn, vertrouwd en persoonlijk; lekker kleinschalig en vaak in de buurt. Maar hoe gaat ‘t nu precies in z’n werk?


Wie is gastouder?


Een gastouder kan in principe iedereen zijn: een buurvrouw, een familielid, een voormalig juf, of gewoon iemand anders. Een gastouder bepaalt (in overleg met de ouders) wanneer hij of zij kinderen wil opvangen. Vaak zijn dit vaste tijden overdag, maar het kunnen ook onregelmatige tijden zijn, bijvoorbeeld in de avonduren of weekenden. Een gastouder is vrij om een eigen uurtarief te bepalen. 


Wat heeft een gastouder nodig?


Gastouderschap is een mooie en verantwoordelijke taak. Als ouder kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Daarom zijn er wat eisen verbonden aan het gastouderschap.


Als eerste is de vereiste dat de gastouder gekwalificeerd is om kinderen op te vangen in een veilige en gezonde omgeving. Hij of zij houdt de kinderen bezig met activiteiten die bij hun leeftijd en niveau passen. 


De volgende stap is registratie  in het Personenregister Kinderopvang en het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Er wordt dan een risico-inventarisatie uitgevoerd waarin veiligheidsrisico's en gezondheidsrisico's bekeken en besproken met de gastouder. De gastouder krijgt vanuit Roodkapje een vaste consulent toegewezen die hierbij helpt; wij nemen de volledige LRK registratie-aanvraag uit handen. Wanneer dit traject voltooid is kan de gastouder aan de slag!


Ik wil opvang via een gastouderbureau


Opvang bij een gastouder heeft veel voordelen. Voor het kind is het fijn om in een huiselijke omgeving te zijn met andere kinderen en aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast kun je wellicht een bijdrage van de overheid ontvangen in de vorm van kinderopvangtoeslag. 


Om te weten te komen hoe dit precies zit, of om je aan te melden voor gastouderopvang (zowel als vraagouder als gastouder), kun je altijd contact opnemen met ons. We helpen je graag verder!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page