top of page

Veilig buitenspelen deze zomer doe je zo

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021Het mooie weer is gelukkig volop aanwezig en dus zijn we met z’n allen ook lekker veel buiten. Kinderen zijn dan ook veelvuldig buiten te vinden, lekker aan het spelen in de tuin of op straat. Waar moet je op letten zodat de kinderen veilig en verantwoord kunnen spelen? In dit artikel hebben wij de belangrijkste buitenspeeltips verzameld.


Blijven smeren!

Het advies dat ook voor ons geldt, geldt zeker voor kinderen: smeer jezelf goed in als je de zon in gaat, en vergeet ook gedurende de dag niet om ‘bij te smeren’. Normaal organiseert het Huidfonds ieder jaar in het voorjaar de Zonnetjesweek om zonbescherming te promoten. Helaas gaat die dit jaar niet door, maar dat is geen reden om niet goed te smeren.


Kijk uit in de zon

Daarnaast gaat felle zon ook gepaard met hoge temperaturen, wat ook iets is om voor uit te kijken. Drink voldoende, blijf op het heetst van de dag uit de zon, en doe geen actieve dingen met tropische temperaturen.


Weet wat er in de tuin staat

Sommige bloemen en planten zien er prachtig uit, maar zijn soms stiekem gevaarlijk. Zeker als kinderen nog wel eens een blad of besjes in hun mond willen stoppen is het goed om op te letten bij de hortensia, narcis, lelietje-van-dalen, oleander en de gevlekte scheerling. Je komt ze veel tegen, maar ongevaarlijk zijn ze niet. En dan heb je natuurlijk ook nog planten zoals brandnetels, die flinke jeuk kunnen opleveren als je ermee in contact komt.


Bescherming tegen insecten

Wij houden van de zomer; veel insecten helaas ook. Wespen komen op zoetigheid af en muggen zijn een vaste prik in waterrijke omgevingen. Het is in deze gevallen beter om te voorkomen dan te genezen. Drink je frisdrank dus niet uit een blikje, maar uit een glas of een flesje waar je kunt zien of er niet stiekem een wesp ingeslopen is. Een flesje (met een rietje) of een glas (met een bierviltje als deksel) werken dan het beste. Ook kun je diverse wespenlokkers plaatsen om te zorgen dat wespen uit de buurt blijven, en bij muggen idem dito. Een middel als deet doet wonderen tegen muggen en allerlei andere bijtinsecten.


Opletten met buitenspelen

Kinderen die spelen letten minder op de omgeving. Daar kan gevaar schuilen, bijvoorbeeld als ze op straat spelen (met langsrijdend verkeer), of als het schemert. Laat kinderen dus nooit zonder toezicht buiten spelen in drukke omgevingen. Andere gevaren zijn hondenpoep en sigarettenpeuken. We zullen je hoogstwaarschijnlijk niet hoeven vertellen dat het geen aanrader is als kinderen hiermee in aanraking komen.


Goed voorbereid de zomer in

Met bovenstaande tips kun je al met een boel veelvoorkomende gevaren rekening houden. Heb jij nog handige tips voor in de zomer? Laat het ons weten!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page