top of page

Wat een heerlijk weer of wat een hitte?

Bijgewerkt op: 8 okt. 2018

Met dit warme weer is het belangrijk om extra goed op je kind te letten. Het lichaam van kinderen reageert anders dan het lichaam van volwassenen, waardoor zij meer kans hebben op gezondheidsklachten.Daarnaast zijnjonge kinderen niet in staat om zichzelf te beschermen tijdens een hittegolf. Roodkapje zet enkele zinvolle tips voor ouders en gastouders op een rijtje.


  • Zoek verkoeling. Maak je gezicht, hals en polsen nat. Neem een niet te koude douche, een voetenbadje, leg een natte handdoek in je nek of bespuit jezelf met de plantenspuit. Een ventilator kan ook helpen.

  • Smeer kinderen in met een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van 30 of hoger. Doe dit ook wanneer ze in de schaduw zitten. Smeer elke paar uur opnieuw. Let erop dat je geen plekjes vergeet.

  • Houd een siësta. Tussen 12 en 16 uur kun je beter niet buiten komen en niet al te veel inspanningen doen. Geef jezelf een tropenrooster en doe een verfrissend middagslaapje.

  • Drinken: drink elke dag twee liter water. Het liefst water en geen alcohol. Behalve water kun je ookvruchtensappen, bouillon, sportdrankjes en melk drinken. Je kind verliest met dit weer extra vochtdoor transpiratie. Het is daarom belangrijk dat je kind voldoende drinkt, ook als hij geen dorst heeft. Geef je kind daarom regelmatig water, en hou de kleur van zijn urine in de gaten. Is deze donker vankleur? Dan is het belangrijk om je kind meer water te geven.

  • Eet gezond: groentes en fruit bevatten behalve water ook een heleboel vitamines en zouten.

  • Maak een airco van je ventilator. Niet iedereen beschikt natuurlijk over een luxe airconditioning, maar je kunt er vrij gemakkelijk eentje zelf maken. Plaats één of meerde flessen met ijs of een bak gevuld met ijsklonten voor je ventilator. Door het ijs zal de lucht koud aanvoelen, net zoals bij eenairconditioning.

  • Laat kinderen een dun katoenen T-shirt dragen en zonnehoedjes ter bescherming. Ook zonnebrillen zijn aan te raden. Katoenen sokjes kunnen de voetjes beschermen. Kleding van katoen neemt het beste vocht op.

  • Rode wangetjes zijn een signaal dat een kind het te warm heeft. Dit kan duidden op een zonnesteek, een ernstige vorm van oververhitting. Het kleintje kan zichzelf niet meer afkoelen. Dit kan erggevaarlijk zijn. Let op signalen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ga direct naar een koele plaats. Spoel het gezicht af met lauw water en houd de polsen onder de lauwe kraan. Bel de huisarts wanneer er binnen tien minuten geen verbetering is.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page